Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Internationell it-utbildning lockar toppstudenter till Salo

Från 2019
Uppdaterad 15.01.2019 06:58.
En hand sticker ner en smarttelefon i vatten och en suddig eterisk spegling av handen och telefonen syns i ytan ovanför.
Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT

I slutet av januari inleder 30 utländska studenter i Salo en helt ny ingenjörsutbildning i sakernas internet (IoT) och cybersäkerhet.

- Jag hoppas de får en fantastisk utbildning och att de efteråt hittar ett fantastiskt jobb inom branschen, säger Peter Vesterbacka som är rådgivare för utbildningsexportföretaget Edunation.

Åboregionen och hela Finland behöver fler talanger och experter inom teknologi, och Finland har varit dålig på att locka utländska studenter trots att vi har en högklassig utbildning.

Utbildningen sker vid Åbo Yrkeshögskolas enhet i Salo i de gamla Nokia-fastigheterna. I Salo IoT Campus verkar nu ett företagskluster med 77 firmor och start up-företag och det ryms upp till 6 000 personer i byggnaderna.

Salo IoT Campus, en brun byggnad i ett snöigt landskap.
Bildtext Salo IoT Campus
Bild: Linus Hoffman / Yle

- Med utbildningen i samma campus får vi en otroligt fin kombination, där du kan studera och jobba på samma gång. Och företagen som alla har brist på talang så hittar säkert fantastiska medarbetare här i framtiden, säger Vesterbacka.

Ska ge nytt arbete, innovationer och bättre konkurrenskraft

Många utländska studenter som kommer till Finland har haft svårt att hitta praktikplats och efteråt jobb, men i Salo finns många intresserade företag redan från början i samma byggnad, så man väntar sig en fruktsam symbios.

Peter Vesterbacka och Lauri Inna.
Bildtext Peter Vesterbacka och Lauri Inna.
Bild: Linus Hoffman / Yle

- Meningen är att de flesta studenterna efter fyra år ska stanna kvar i regionen och hjälpa till med nytt arbete, innovationer och bättre konkurrenskraft för Egentliga Finland, säger Salos stadsdirektör Lauri Inna.

Salo stad stöder satsningen bland annat genom att se till att alla studenter till en början har en bostad och möjligheter till fritidssysselsättningar.

Många andra intressanta områden inom it-teknologi

Sakernas internet innebär att olika vardagsföremål är kopplade till internet, allt från brödrosten till din bil.

- Då du har ditt hem uppkopplat blir säkerhet väldigt viktigt. På samma sätt som du vill ha lås på din dörr vill du också att ditt internet är säkert och att inte alla kommer åt dina saker. De här sakerna är vi väldigt bra på i Finland och i Salo, förklarar Vesterbacka.

Sakernas internet.
Bild: Roberto Rizzo

Men det här bara början.

- Det är fråga om ett pilotprojekt, som vi vill utvidga så snart som möjligt. Redan i januari 2020 har vi tänkt utvidga utbildningen till andra områden inom it-teknologi, berättar utbildningsdirektör Juha Kontio från Åbo Yrkeshögskola.

I Finland är behovet av ingenjörer är stort, och i Asien är efterfrågan på god utbildning ännu större. Därför är de första studenterna också toppstudenter från Asien.

Målet är att ge avgiftsbelagd utbildning för 1 000 utländska studenter i Salo.

Betalar mycket, men får en säker utbildning

- De betalar 11 850 euro per år för utbildningen. Det är egentligen ganska litet jämfört med vad universitet i USA eller Storbritannien kostar. Och då utbildningen värderas högt så räknar ungdomarna (och föräldrarna) att de snabbt har tjänat tillbaka den investeringen, säger partnerskapschef Tiia Haapaniemi vid Edunation

De första studenterna kommer från Nepal och Indien. Eller egentligen kommer de ingenstans, för på grund av Finlands strikta migrationspolitik har ingen av dem ännu fått uppehållstillstånd av Migrationsverket.

- Utbildningen börjar på distans, men vi hoppas att alla studenter ska vara här senast i februari, säger Kontio.

Salo stads och Salo IoT Campus logotyper på varsin stand.
Bild: Linus Hoffman / Yle

- Det dröjer alldeles för länge. Som mest har studenter fått vänta över ett halvt år på ett uppehållstillstånd. Då har de redan förlorat en hel termin av studier, säger Haapaniemi.

Peter Vesterbacka tror på att Finland kunde ta emot mer än 150 000 utländska studenter. Men då måste tillståndsprocessen bli mycket flexiblare och snabbare.

- Globalt rör det sig om en affärsverksamhet på cirka 100 miljarder dollar, där exempelvis en miljon kineser och en miljon indier studerar utomlands. Finland har en stor potential, för finländsk utbildning är välkänd och ansedd utomlands, säger Vesterbacka.

Diskussion om artikeln