Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andy Murray kan ha spelat sin sista match – hyllades som en hjälte efter förlusten

Från 2019
Andy Murrau tackar publiken efter att ha blivit utslagen i Australian Open 2019.
Bildtext Andy Muray förlorade matchen men firades som en vinnare.
Bild: AFP / Lehtikuva

Roberto Bautista Agut besegrade Andy Murray i den första omgången av Australian Open. Trots att skotten slogs ut ur turneringen hedrades han av både publiken och sportens största stjärnor.

På fredagen meddelade Andy Murray att årets turnering i Melbourne kan bli hans sista som professionell tennisspelare.

I den första omgången lottades han mot spanjoren Roberto Bautista Agut som inlett året alldeles lysande med att vinna ATP-turneringen i Qatar.

Oddsen var definitivt emot den tidigare världsettan Murray, men 31-åringen visade upp sig från sin bästa sida i matchen som kan ha varit hans sista.

Kom igen efter 0–2 i set

Spanjoren vann de två första seten med 6–4 och 6–4. Sedan vaknade Murray till liv och knep de två följande efter tiebreak.

Efter båda setsegrarna jublade han vilt likt han vunnit hela turneringen.

Murray som har lidit av höftproblem under de senaste åren hade svårt att röra sig ute på planen men vid flera tillfällen fick publiken njuta av prestationer som påminde om skottens glansdagar då han bland annat vann tre grand slam-turneringar.

I det femte och avgörande setet var förhandsfavoriten Bautista Agut betydligt starkare och vann det med 6–2. I den andra omgången möter han hemmaspelaren John Millman.

Superstjärnornas varma ord värmde Murray

Efter över fyra timmars kamp stannade Andy Murrays backhand i nätet och skotten var utslagen ur turneringen. Men det skulle man inte ha trott då publiken på 10 000 personer stod upp och visade sin uppskattning gentemot Murray.

Hyllningarna avtog först då 31-åringen var redo för att ge en intervju inne på planen.

– Om det här var min sista match så var det ett fint sätt avsluta på. Jag gav allt jag kunde men det räckte inte, sade Murray och ett nytt öronbedövande jubel bröt ut på läktarna.

Turneringen i Melbourne blir högst antagligen hans sista framträdande i Australien.

– Vi ses kanske igen. Jag ska göra allt för att komma tillbaka men då krävs en stor operation och då vet man aldrig hur det blir.

Efter några frågor bad intervjuaren Murray att vända blicken mot storbildsskärmen där en video spelades upp. På den hyllades Murray och hans karriär i tur och ordning av storheter som Rafael Nadal, Novak Djokovic, Caroline Wozniacki, Sloane Stephens och Roger Federer.

– Jag är ditt största fan, avslutade Federer.

Andy Murray sade tidigare att han hoppas kunna avsluta karriären på hemmaplan i Wimbledon i sommar. Där har hann tagit två av sina tre grand slam-segrar.

Återstår att se i vilket skick Murrays höft är i juli.

Diskussion om artikeln