Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska plastikkirurger varnar för förhöjd cancerrisk förknippad med bröstimplantat

Från 2019
Silikonimplantat.
Bild: NEJRON PHOTO

Finländska plastikkirurger har utfärdat en varning som gäller bröstimplantat. Kirurgerna avråder från att använda implantat av märket Allergan.

De så kallade texturerade implantaten är nämligen förknippade med risk för cancer. Enligt tidigare forskning är risken för lymfkörtelcancer 400 gånger högre bland kvinnor med bröstimplantat.

Märket Allergan hör till de mest använda silikonimplantaten. Uppskattningsvis 15 000 finländare har implantat av märket i fråga.

Heikki Kupi, ordförande för Föreningen för estetiska plastikkirurger i Finland, berättar att man inte längre kan förneka att Allergans implantat bär med sig en förhöjd risk för cancer.

- I flera år har det forskats att såna här problem kan finnas. Nu misstänker vi starkt att detta implantat är förknippat med en cancerrisk och bör inte längre användas, säger Kupi.

Föreningen uppmanar kvinnor med bröstimplantat av märker Allergan att gå på läkaruppföljning.

Märket förbjudet i Frankrike

Plastikkirurgiföreningens ordförande Anna Höckerstedt uppger att implantaten ifråga använts på den privata så väl som den offentliga sektorn.

- Vi strävar efter att upprätta en nationell linje, men situationen är fortfarande oklar. Det är viktigt att hålla koll på forskning och agera enligt resultaten. De här implantaten har använts eftersom de ansetts trygga. Om det inte stämmer bör de inte användas i Finland, säger Höckerstedt.

Den franska hälsomyndigheten ANSM har tillfälligt förbjudit användningen av Allergans silikonimplantat ifjol, på grund av en förhöjd cancerrisk.

Svårt att bevisa

I november uppgav en internationell forskningskommitté att människor med silikonbaserade bröstimplantat kan insjukna i lymfkörtelcancer.

Lymfkörtelcancern som uppges orsakas av bröstimplantat hittas ofta i ärrvävnaden eller vätskan nära implantatet. I vissa fall kan cancern sprida sig i hela kroppen.

Enligt social- och hälsovårdens tillsynsverk Valvira är det svårt att bevisa att det just är ett specifikt märke som orsakar cancer.

Valviras kontrollant Minna Kymäläinen närvarade på den internationella kommitténs möte uppmanar till lugn.

- Det finns fortfarande inga kontrollerade kliniska studier kring hur lymfkörtelcancern uppstår och vad den orsakas av, berättar Kymäläinen.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets text ""Vahva epäily silikoni-implantin syöpäriskistä": Plastiikkakirurgit kehottavat välttämään – Suomessa käytetty 30 000 riski-implanttia", skriven av Anni Tolonen.

Diskussion om artikeln