Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Borgmästaren i Gdansk har avlidit till följd av söndagens knivattack

Från 2019
Uppdaterad 19.01.2019 19:14.
Pawel Adamowicz  bilden från hösten 2018

Borgmästaren i Gdansk attackerades vid ett offentligt framträdande under söndagen. Han knivhöggs i bålen och avled under måndagen.

Pawel Adamowicz fördes till sjukhus direkt efter attentatet. Redan under söndagen rapporterades att Adaniwucz var allvarligt skadad och att han opererades.

Evenemanget var till förmån för ett barnsjukhus och Adamowicz skulle hålla sammankomstens avslutande anförande.

CNN rapporterar om ett makabert händelseförlopp där gärningsmannen rusar upp på scenen, attackerar Adamowicz och tar mikrofonen och talar till publiken.

Enligt nyhetskanalen hämnades den 27-åriga mannen för att han suttit i fängelse. Gärningsmannen kunde gripas på platsen.

Mördade borgmästaren i Gdansk hedras.

Tusentals hedrade borgmästaren

Tusentals polska medborgare marscherade på måndag för att hedra minnet av den avlidne borgmästaren.

Politiker så väl till vänster som till höger har fördömt attacken. Den polska inrikesministern Joachim Brudzinski kallar attacken ett "obegripligt brutalt dåd".

Statsministern Mateusz Morawiecki kallar incidenten en "enorm tragedi".

Polens president Andrzej Duda uppgav tidigare att han kommer tillsammans med andra politiker ordna en marsch för att protestera mot våldet men tar nu tillbaka sitt uttalande för att respektera borgmästarens familjs önskemål.

- Vi kom fram till den gemensamma slutsatsen att myndighetsstödda marscher inte i nuläget behövs. Om medborgarna vill ordna spontana marscher får de göra det.

Diskussion om artikeln