Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varken ungdomar eller föräldrar är insatta i snusets hälsoeffekter – till och med föräldrar kan förse sina barn med snus

Från 2019
Uppdaterad 15.01.2019 12:30.
snus
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En färsk undersökning har granskat bakgrunden till det ökande snusbruket bland ungdomar. Snuset ses som ett hälsosammare alternativ till rökning som dessutom är lättare att gömma och som används av förebilder inom idrotten och musiken.

Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete Ehyt rf har i sin undersökning intervjuat ungdomar, personer som säljer snus och ungdomsarbetare för att försöka förstå varför snuset obehindrat ökar i popularitet.

Ungdomarna själva anser att vuxna vet för lite om snusets hälsoeffekter och att de borde bli bättre på att informera unga samt sätta upp tydligare gränser.

Varken föräldrar eller andra vuxna är insatta i ungdomarnas snuskultur, enligt ungdomarna.

I vissa fall kan man se att föräldrarna inte vet eller känner igen snusanvändning, medan de i andra fall tillåter eller möjliggör vanan.

Anses inte vara lika hälsovådligt

Många snusanvändare anser inte att snuset är lika ohälsosamt som rökning.

Ungdomarna anser inte att snuset påverkar grundkonditionen negativt på samma sätt som rökningen samt att de inte uppger sig känna av några märkvärdiga negativa effekter på sin hälsa.

Vissa snusanvändare strävar till att minska eller upphöra med snusanvändningen.

En stor konservburk full med tobaksfimpar står vid en vägg. På marken syns snö, fimpar och tändstickor.
Bildtext Snusanvändare tycker inte att snuset är lika ohälsosamt som tobak.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Till skillnad från rökare anser många snusanvändare att deras vana inte är särskilt problematisk.

Den positiva bilden av snuset stärks ytterligare av att idrottare såsom ishockeyspelare och förebilder inom musiken använder sig av nikotinprodukten samt förespråkar dess användning.

Idrottarnas prestationer verkar opåverkade av snusbruket vilket i sin tur främjar ungdomarnas bild av att snuset inte stör hälsan när det inte ens förefaller påverka idrottarna.

Diskretion bland vuxna och stort nummer bland unga

Bland de unga är snuset en trendprodukt som är "cool" och man gör ett stort nummer av sin användning. Bland de jämnåriga vill man visa upp att man snusar.

Från vuxna gömmer man vanan och dessutom utan större svårigheter. Därtill uppger sig vissa unga gilla att provocera och lura vuxna genom att använda snus.

Om man råkar bli tagen på bar gärning för snusanvändningen blir man sannolikt inte ens straffad på samma sätt som för rökning.

Portionssnus i en dosa.
Bild: Mostphotos

Det här uppges bland annat bero på att inte ens de vuxna anser att snuset är lika skadligt som cigaretterna.

Oftast introduceras ungdomarna till snuset via sina vänner och använder sig av det i sociala situationer samt i avslappnade situationer som när de spelar videospel eller ser på film.

Till och med föräldrar kan förse barnen med snus

Oavsett var i Finland man bor så får ungdomar oftast snus av myndiga vänner eller äldre syskon.

En minderårig snusanvändare försöker att inte dras in i större affärer och köper bara ett par burkar i gången.

Snushandeln blomstrar på nätet. Snuset säljs bland annat i grupper på Facebook, men där betonar man att det är strängt förbjudet att sälja till minderåriga.

Att sälja snus till minderåriga utgör också en större risk för försäljarna.

Ungdomarna kan även få snus av föräldrarna. Vissa föräldrar hämtar snus åt sig själva och sina barn, främst så att barnen kan sälja snuset vidare till andra och på det sättet tjäna pengar.

Snuset anses vara ett relativt riskfritt och enkelt sätt att tjäna pengar – väldigt få unga kände någon som blivit fast för snusförsäljning.

Artikeln baserar sig på Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete Ehyt rf:s undersökning "Nuoret ja nuuska".

Diskussion om artikeln