Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Insektsfabriken i Strömfors skulle bli Europas största – men nu läggs den ner på grund av dålig lönsamhet

Från 2019
Syrsor
Bild: Toni Määttä / Yle

Marknaden för insektsmat har utvecklats långsammare än vad företagen inom branschen trodde den skulle göra. Därför lägger insektsfabriken i Strömfors i Lovisa nu av.

Fabriken skulle bli den största i Europa. Redan från början skulle fabriken leverera frysta hussyrsor för tiotusentals euro för livsmedelsindustrins behov.

Men att utveckla produktionen har inte gått enligt planerna.

– Det skulle ännu krävas stora investeringar för att få allt i skick. Det lönar sig att fundera på om det är vettigt att göra de här investeringarna då marknaden är som den är, säger företagare Vesa-Matti Marjamäki.

Insektsfabriken finns i före detta Strömfors Electrics lokaler och hann sysselsätta färre än fem personer.

Veli-Matti Marjamäki vid traktor
Bildtext Veli-Matti Marjamäki ska nu återgå till jobbet som jordbrukare.
Bild: Yle/ Pyry Sarkiola

Motivationen saknas

Vesa-Matti Marjamäki anser att det inte är lönsamt att odla syrsor för livsmedel.

– Produkter som oftare kunde hamna i konsumentens köpkorg får hård konkurrens av köttprodukter. Köttproduktionen får så stora understöd att det inte är enkelt att konkurrera med den via prissättningen. Det är en faktor.

Boomen har inte ens börjat ännu. Försäljningsmängderna för dem som har lyckats lansera produkter har ännu varit ganska blygsamma

― Veli-Matti Marjamäki

En annan orsak till att fabriken läggs ner är tekniska problem. Enligt företagaren lyckades man med de grundläggande sakerna, och fick exempelvis i gång den egna äggproduktionen.

– Vi har gjort många märkbara förändringar och skulle ha tvingats göra fler. Den motivation som krävs finns inte just nu, säger Marjamäki.

Det blev tillåtet att odla och sälja insektsmat i Finland för drygt ett år sedan. Veli-Matti Marjamäki håller inte med om att syrsboomen redan skulle vara förbi.

– Boomen har inte ens börjat ännu. Försäljningsmängderna för dem som har lyckats lansera produkter har ännu varit ganska blygsamma.

Marknaden har utvecklats långsamt

Från första början ville fabriken i Strömfors tävla med de största insektsfabrikerna i världen. Sådana finns bland annat i Spanien och Kanada.

– Vår konkurrenskraft skulle ha baserat sig på att vi är effektiva och odlar syrsor bättre än alla andra. Vi hade kunnat nå det men samtidigt är produkten inte konkurrenskraftig jämfört med malet kött, säger Veli-Matti Marjamäki.

Han funderar också på om marknaden växer i förhållande till den produktionskapacitet som kommer till.

Siikoset pitävät kotisirkkatilaa Tammelassa. He kasvattavat sirkkoja ihmisten ravinnoksi.
Bild: Toni Määttä / Yle

Marjamäki ser det ännu som en möjlighet att syrsmarknaden kommer att bli en betydelsefull aktör inom livsmedelsindustrin. Utvecklingen har ändå varit lugnare än många har förutspått.

– Marknaden har utvecklats långsammare än vad den allmänna diskussionen har låtit förstå. Det går helt bra för vissa företag som har hittat en nisch. För mig och vårt företag var branschen inte sådan att jag skulle ha litat på den tillräckligt.

Marjamäki kommer nu att återvända till sitt jobb som jordbrukare.

Ung teknologi

I fjol uppskattade man att det fanns ett tjugotal syrsodlare. Fabriken i Strömfors skulle ha varit betydligt större än de andra.

Insektsfabriken i Strömfors var viktig för företaget som levererade all utrustning, eftersom företaget satsar på att utveckla teknologin inom branschen.

– Teknologin är ung. Vi skulle ha behövt mera tid. Å andra sidan har marknaden inte öppnat sig som väntat, säger vd Sami Vekkeli på Pohjolan Hyönteistalous.

Också Vekkeli säger att syrsmarknaden har utvecklats betydligt långsammare än de själva trodde från början.

– Det borde genast ha funnits många bra aktörer så att det skulle finnas utbud på marknaden. Livsmedelsindustrin började inte tillverka så stora mängder produkter som det såg ut ännu för ett år sedan. Nya rön kräver alltid tid, säger Vekkeli.

Marjamäki gjorde ett fint och modigt försök och får alla poäng för det. Det här är bara en del av utvecklingen

― Sami Vekkeli

Han tror ändå fortfarande på att insekter kommer att få stor genomslagskraft som livsmedel.

– Den stora massan kommer bara lite senare än vad jag själv trodde.

Vekkeli ser den planerade insektsfabriken i Strömfors som ett viktigt utvecklingsstadium för branschen.

– Det här är en sak som behövde göras. Marjamäki gjorde ett fint och modigt försök och får alla poäng för det. Det här är bara en del av utvecklingen. I något skede tar det fart.

Artikeln baserar sig på Euroopan suurimmaksi aikonut hyönteistehdas lopettaa toimintansa Suomessa: "Ei ole kannattavaa" skriven av Miina Sillanpää.

På andra språk

Diskussion om artikeln