Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pellinge kursgård står utan företagare - nu letar församlingarna med ljus och lykta efter någon som kan ta över

Från 2019
Pellinge kursgård
Bildtext Pellinge kursgård renoverades 2015.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Maj-Gret Saarinen valdes till företagare vid kursgården efter en konkurrensutsättning i fjol. Nu säger hon upp avtalet med Borgåförsamlingarna av personliga skäl.

Efter sju sorger och åtta bedrövelser såg det ut som om Pellinge kursgård skulle vara i goda händer.

När Borgå kyrkliga samfällighet konkurrensutsatte verksamheten vid Pellinge kursgård kom det enda anbudet från Maj-Gret Saarinen. Borgåförsamlingarna gjorde ett avtal med Saarinen som skulle gälla från februari 2019 till 2022.

Men på nyårsafton meddelade Saarinen att hon säger upp avtalet av personliga skäl. Maj-Gret Saarinen säger till Yle Östnyland att hon inte vill uttala sig om saken.

Verksamheten på Pellinge kursgård ska fortsätta

Företaget Havsö som skulle driva kursgården fram till slutet av januari har lovat sköta om verksamheten i februari.

- Vi hinner inte göra en konkurrensutsättning för hela avtalet i februari. Det är sannolikt att vi från och med den 1 mars börjar driva verksamheten antagingen med egen personal eller i samarbete med något företag, och att det senare i år blir en ny konkurrensutsättning, säger lokalitetsingenjör Timo Kraufvelin på Borgå kyrkliga samfällighet.

en man sitter i kyrkbänken inuti Borgå domkyrka.
Bildtext Timo Kraufvelin tillsammans med samfällighetens informatör Ulla Juselius i Borgå domkyrka
Bild: Yle/Mira Bäck

På församlingarnas fastighetsavdelning har man redan tagit kontakt med företag som skulle kunna ta över.

Som det ser ut nu har Borgåförsamlingarna inte tillräckligt med personal för att kunna sköta kursgården helt och hållet själva.

- Vi har förberett oss på att verksamheten hur som helst ska fortsätta efter den första mars, säger lokalitetsingenjör Timo Kraufvelin.

På torsdag ska gemensamma kyrkorådet vid Borgå kyrkliga samfällighet behandla uppsägningen av avtalet med Saarinen. Beslutsförslaget är att godkänna uppsägningen.

Tidningen Östnyland var först ute med nyheten.

Diskussion om artikeln