Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska supertalangen ger svar på tal: ”Det finns alltid någon som är missunnsam”

Från 2019
Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg efter Tour de Ski 2016.
Bildtext (Arkivbild)
Bild: All Over Press

Helene Marie Fossesholm har varit i stormens öga sedan det norska skidförbundet meddelat att hon genomgått hormonbehandlingar. Den 17-åriga supertalangen talar nu ut om ryktesspridningen. Det är förstås tråkigt men jag fokuserar på det idrottsliga, säger hon.

Norska skidförbundet bekräftade i går, med Fossesholms tillåtelse, att hon behandlats med tillväxthormoner som finns på internationella antidopningsbyrån, Wadas, lista över förbjudna preparat.

Också 19-åriga Kristine Stavås Skistad har fått hormonbehandling, men inte med preparat som finns på Wadas lista.

– Vi har varit medvetna om att rykten har florerat i en längre tid och det har inte känts så trevligt. Uppståndelsen har varit jobbig, för man vet aldrig vad som kommer att skrivas, trots att det inte är ett komplicerat fall, säger Helene Marie Fossesholms pappa Öivind Foss till norska TV2.

– Om någon skulle ha presenterat det på ett felaktigt sätt skulle det ha varit trist, säger han som en förklaring till varför man offentliggjorde behandlingen.

"Jag fokuserar på det idrottsliga"

Nyheten om Fossesholms hormonbehandling har fått stor uppmärksamhet. Både i Norge och internationellt.

– Jag försöker undvika att läsa artiklarna. Det är förstås inte trevligt, men jag fokuserar på det idrottsliga.

– Det finns alltid någon ute i världen som är missunnsam, säger Fossesholm till norska TV2.

Hon konstaterar att hon inte hört att någon skulle ha misstänkt henne för att ha fuskat.

"Folk vill missförstå"

Hennes pappa konstaterar att det är trist att folk som inte är insatta i fallet uttalar sig.

– De vet inte varför Helene har behandlats. Hon har behövt behandlingen i ung ålder. Det är trist att det finns folk som inte ens vill förstå. De vill snarare missförstå, säger Öivind Foss.

Fossesholm var 137,5 centimeter lång då behandlingen inleddes i december 2014. Den avslutades i september 2017. Nu är hon 151 centimeter lång.

– Läkarna rekommenderade behandlingen. Då kunde vi inte ens tänka oss att hon skulle bli en toppidrottare. Hon höll på med fyra idrotter: handboll, fotboll, skidåkning och terrängcykling. Vi hade fokus på hennes hälsa utgående från de rekommendationer vi fick, säger Foss.

Deltar i JVM i Lahtis

Helene Marie Fossesholm förbereder sig för junior-VM på skidor i Lahtis. Tävlingarna inleds på söndag och planen är att hon ställer upp i alla lopp.

Hon tror inte att uppståndelsen kommer att påverka henne.

– Jag har kontroll över läget. Jag kan styra det hela själv, säger hon.

Diskussion om artikeln