Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norges skidstjärna avbröt Touren men insjuknade ändå – ”Att resa hem var det dummaste jag kunde göra”

Från 2019
Emil Iversen
Bildtext Emil Iversens plan gick i stöpet.
Bild: EPA

Konkurrensen om platserna i det norska VM-laget i Seefeld är knivskarp. Framför allt till herrarnas 15 kilometerslopp. En av de största stjärnorna, Emil Iversen, kan emellertid inte ge formbesked på söndag i Otepää. Han har insjuknat.

Söndagens distanslopp i estniska Otepää är den viktigaste uttagningstävlingen för de norska landslagsherrarna.

Åtminstone sju åkare gör upp om de fyra VM-platserna till herrarnas 15 kilometer med klassisk teknik: Johannes Høsflot Klæbo, Didrik Tønseth, Hans Christer Holund, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby och Emil Iversen.

Av de sju ställer alla utom Iversen upp i Otepää. Den 27-årige norrmannen avbröt Tour de Ski och åkte hem för att kunna ladda upp för den kommande världscuphelgen. Trots att han låg trea i sammandraget.

Den planen gick i stöpet då han insjuknade och nu ångrar han sig att han hoppade av Touren.

– Att resa hem var det dummaste jag kunde göra. Men det kunde jag inte veta då jag återvände hem, säger Iversen till NRK.

”Emil ligger väl till”

Emil Iversen säger att hans mål är att i stället ge ett formbesked i samband med de norska mästerskapen om ett par veckor.

Norges huvudtränare Vidar Løfshus anser att Iversens frånvaro i Otepää inte grusar hans chanser att ta en plats i VM-laget på 15 kilometer.

– Det är viktigare att han blir frisk och gör ett starkt lopp senare. Alla som har läst resultatlistorna i år inser att Emil ligger väl till, säger Løfshus till NRK.

Iivo Niskanen ser fram emot söndagen

Finland har ännu inte presenterat sin trupp till Otepää, men storstjärnorna Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski kommer att ställa upp.

Niskanen, som är regerande världsmästare på 15 kilometer klassiskt, har konstaterat att söndagens lopp är hans viktigaste tävling inför VM i Seefeld.

– Terrängen är utmanande och motståndet tufft. Förhoppningsvis lyckas jag så bra som möjligt, konstaterade Niskanen för en dryg vecka sedan i och med Skandinaviska cupen i Vuokatti.

Yle sänder tävlingarna i Otepää. Leif Lampenius refererar på svenska.

Diskussion om artikeln