ICC frikänner Elfenbenskustens ex-president - domen ett nytt bakslag för åklagaren
Elfenbenskustens ex-president Laurent Gbagbo har kopplats till våld som ledde till att tusentals personer dog och hundratusentals drevs på flykt för snart tio år sedan, men Internationella brottmålsdomstolen ICC har förkastat åtalet mot honom.
Beslutet är ett nytt slag mot åklagarmyndigheten i ICC. Åklagaren har förlorat en rad stora processer under de senaste åren.
Domstolen friade även Gbagbos tidigare ungdomsminister Charles Blé Goudé.
Gbagbo var åtalad för brott mot mänskligheten kopplade till våldet efter presidentvalet 2010. Över 3 000 människor dödades och 500 000 drevs på flykt.
Enligt ICC har åklagaren inte lagt fram tillräckliga bevis som kopplar Gbagbo till våldet. Domstolens ordförande Cuno Tarfusser slog även fast att de två åtalade ska friges genast.
- Det finns inget behov för försvaret att lägga fram ytterligare bevis eftersom åklagaren misslyckats med att uppfylla bevisbördan, sade Tarfusser.
Vägrade erkänna förlust
Våldet i Elfenbenskusten bröt ut efter att Gbagbo vägrat godta förlusten i presidentvalet 2010.
Gbagbos lojalister gick sedan till attack mot rivalen Alassane Ouattaras anhängare. Ouattaras styrkor gick till motanfall och ett kort inbördeskrig bröt ut.
Frankrike och FN skickade styrkor till Elfenbenskusten för att återställa ordningen. I praktiken ställde de sig bakom Ouattara.
Gbagbo greps i presidentpalatset 2011 och ställdes inför rätta i ICC. Han blev den första tidigare statsledaren som åtalats i brottmålsdomstolen.
Elfenbenskusten är fortfarande djupt delat mellan Gbagbos och Ouattaras anhängare. Både civila och FN-styrkan i landet har utsatts för angrepp.
Tungt bakslag
Domstolens beslut att frikänna Gbagbo är ett tungt bakslag för åklagaren.
Under de senaste åren har även Demokratiska republiken Kongos tidigare vicepresident Jean-Pierre Bemba friats efter att han överklagat sin dom.
Åtalet mot Kenyas president Uhuru Kenyatta lades ned 2016.
- När ett fall som gäller massövergrepp kollapsar i ICC så skadar det bilden att domstolen är en trovärdig och effektiv instans för internationell rätt, säger Mark Kersten, som skrivit boken Justice in Conflict, till BBC.
- Många oroar sig för att domstolen utvecklas till en instans där enbart rebeller kan åtalas framgångsrikt, tillade han.