Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De Blå vill ändra grundlagen och kasta ut sexualbrottslingar också till otrygga länder

Från 2019
Uppdaterad 15.01.2019 16:40.
Statsminister Juha Sipilä: "Varje fall är ett för mycket" - Spela upp på Arenan

Regeringen har idag diskuterat hur man kan komma åt asylsökande som begår grova sexualbrott. Svårigheten ligger i att både grundlagen och internationella överenskommelser sätter gränser för åtgärderna.

Statsminister Juha Sipilä filosoferar ändå kring frågan.

- Är vi med i internationella konventioner som är menade att skydda människor, men som kan ge skydd också till brottslingar i vissa fall?

Enligt Sipilä kan regeringen inte besluta om att ändra på såna konventioner för Finlands del.

De Blå kör hårt på utvisningsfrågan

Inga direkta gräl ska ha förekommit under regeringens sammanträde i riksdagen idag, men De Blå har laddat mycket krut nu när man diskuterar asylpolitiken.

Försvarsminister Jussi Niinistö kom in i mötesrummet med en egen kravlista på åtgärder.

De Blå vill bland annat att Finland ska tolka internationella överenskommelser friare än tidigare.

På partiets lista finns ett krav om att kunna återbörda flyktingar som dömts för grova sexualbrott också till såna länder som inte är trygga.

Det skulle kräva en grundlagsförändring.

Inrikesministern: Gråa zoner i grundlagstolkningen

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml.) har bland annat som ansvarsområde migrations- och asylpolitiken och verkar inte direkt avstånd från tanken.

- Asylpolitiken färgas av grundlagstolkningar och tolkningar av internationell lag. Mellan det svartvita finns det mycket grått och det är där vi funderar på hur vi kan göra annorlunda, men ändå förnuftigt.

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml.) är ändå njuggt inställd till prat om grundlagsförändringar, speciellt då man "översköljs av känslosvall"

Unga män prioriteras för mycket, tycker regeringen

Mykkänen vill att man prioriterar andra än unga män då man tar emot flyktingar.

- Det nuvarande asylsystemet där man kommer över gränsen och söker skydd fungerar inte så bra. Det favoriserar unga män, inte kvinnor, gamla och barn.

Enligt Mykkänen vill regeringen flytta över tyngdpunkten till det traditionella systemet med kvotflyktingar som får komma till Finland direkt från flyktingläger

Mykkänen säger att en del av åtgärderna som regeringen förbereder, t.ex. att lättare upptäcka s.k. ”grooming” på internet, är riktade mot alla brottslingar oberoende av härkomst eller bakgrund.

- Samtidigt är det tyvärr klart att unga män från vissa länder har en klart större sannolikhet att misstänkas för sexualbrott än andra unga män. Därför kan vi inte undvika att vissa av åtgärderna måste riktas just mot dem.

Enligt polisens statistik är speciellt män från Irak och Afghanistan överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken, beträffande misstänkta.

Riksdagsgrupperna överens om tre lagförslag

Också riksdagsgrupperna möttes idag. Man kom unisont överens om att försöka få igenom tre lagförslag ännu innan riksdagsvalet.

Det gäller strafflagen och skärpningar i straffskalan beträffande sexuellt utnyttjande av barn. Dessutom vill man påskynda lagförslaget om polisens behandling av personuppgifter och ändringen i medborgarskapslagen.

Diskussion om artikeln