Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Det händer mitt på blanka dagen att någon äldre försöker flörta" - också grooming på nätet är vanligt säger 17-åriga Aurora och Johanna

Från 2019
Uppdaterad 16.01.2019 06:17.
Älykännykän selailua
Bildtext Groomning är när äldre kontaktar barn på nätet för att utnyttja dem sexuellt.
Bild: Unsplash

De senaste veckorna har det kommit fram fler sexualbrott mot minderåriga. Unga vi har talat med säger att det är vardag att äldre försöker kontakta dem eller flörta med dem.

Aurora Johansson och Johanna Ingman är båda 17 år gamla och studerar till merkonom på yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors. Enligt dem är det som har hänt inte alls okej.

– Det är helt hemskt att sådant här händer i Finland, säger Ingman.

Johansson tillägger att hon inte förstår hur någon kan tycka att det är normalt att ge sig på minderåriga flickor.

Båda har följt med fallen i både tidningar och på tv. På sociala medier har deras bekanta tagit skärmklipp och delat dem.

– Nog är man ju överraskad men samtidigt inte så överraskad för det händer så mycket hemskt varje dag, säger Johansson.

Det här vet vi om sexualbrottsmisstankarna i Uleåborg och Helsingfors

Groomning, vad är det?

Groomning kallas det när en äldre person etablerar kontakt med ett barn på nätet för att sedan utnyttja barnet sexuellt. Groomning kan gå fort eller ta en längre tid. Förövaren kan till exempel bygga upp ett förtroende eller systematiskt bryta ner offret.

Genom att tala om sex och visa pornografiskt material för barnen normaliserar förövaren det sexuella beteendet. Det är också vanligt att barnet hotas eller får pengar i processen att få barnet att medverka i sexuella aktiviteter både online och offline.

Många förövare kontaktar flera barn samtidigt i hopp om att få napp.

Jag har många gånger ringt mina föräldrar om något händer

Johanna Ingman

Enligt Johansson är det inte ovanligt att äldre män tar kontakt med hennes bekanta på nätet. Ingman säger att hon inte känner någon som har blivit drabbad.

– Det finns nog äldre gubbar som på sociala medier tar kontakt med personer i vår ålder. Jag känner flera som det har hänt saker åt, säger Johansson.

Våga berätta

Att berätta för sina föräldrar kan också kännas jobbigt men både Johansson och Ingman tycker att det är viktigt att man vågar göra det.

– Jag berättar alltid om det händer något på till exempel stan. Ibland försöker äldre män ta kontakt eller flörta med mig, då är det enda jag vill att ta mig till tåget och komma hem, säger Johansson.

- Jag har många gånger ringt mina föräldrar om något liknande händer, tillägger Ingman.

Det händer också mitt på blanka dagen att någon äldre försöker flörta

Aurora Johansson

Enligt båda händer det alla. Det är inte barnets fel att någon äldre tar kontakt. Samtidigt förstår båda att det kan kännas svårt att berätta för sina föräldrar om något har hänt.

Så vad gör man för att känna sig trygg när man rör sig på stan?

Enligt Johansson och Ingman är en bra idé att röra sig i grupp. Ett annat knep är att låtsas tala i telefon och bara skynda därifrån.

– Mina föräldrar har varnat mig för att röra mig på stan på kvällen, men det händer också mitt på blanka dagen att någon äldre försöker flörta, säger Johansson.

Hur skyddar du dig på nätet?

På internet finns det flera saker man kan göra. På Instagram kan du ha en privat profil så att ingen som du inte godkänner ser din profil.

På Facebook kan du också låsa din profil så att bara vänner ser den. Dessutom kan du alltid blockera personer som du upplever obehagliga. Det är aldrig heller fel att berätta för en kompis, sina föräldrar, någon annan bekant eller till och med lärare i skolan.

Här kan du läsa om 8 saker som är bra att lära barn om nätanvändning.

För mer information eller om du behöver någon att prata med kan du ta kontakt med Krisjouren För Unga

Diskussion om artikeln