Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Underhuset förkastade brexitavtalet med rösterna 432 mot 202 – parlamentet röstar om regeringens förtroende på onsdag

Från 2019
Uppdaterad 24.05.2019 04:03.
Theresa May utanför 10 Downing Street

Storbritanniens premiärminister Theresa May lyckades inte få uppbackning för utträdesavtalet av det brittiska parlamentet. Avtalet röstades ned med klara siffror i det brittiska underhuset.

Beslutet innebär att man fortfarande inte vet vilka regler som ska gälla då Storbritannien lämnar unionen den 29 mars.

Det avtal som förkastades av parlamentet hade bland annat garanterat en övergångsperiod för Storbritannien efter utträdet ur unionen.

Premiärminister Theresa May talade till parlamentet efter att resultatet hade klarnat.

Hon konstaterade att det är uppenbart att parlamentet inte stöder utträdesavtalet. Däremot har parlamentet tillsvidare inte uttryckt en hurdan lösning man eftersträvar, fortsatte May.

Plan B senast på måndag

Parlamentet kräver att May presenterar en plan för hur regeringen tänker framskrida i brexitfrågan inom tre dagar. Det här innebär att hon har tid på sig till måndag att presentera ett förslag på en alternativ lösning.

I praktiken kan May välja att fortsätta förhandla med EU i syfte att få ett godkännande för avtalet vid ett senare tillfälle.

Alternativt kan May kasta bollen till underhuset och låta ledamöterna sondera fram ett alternativ som duger.

Själv säger May att hon kommer att föra diskussioner med ledamöter från olika partier för att identifiera "idéer som är genuint förhandlingsbara och som har tillräckligt med stöd i underhuset."

Om dessa diskussioner resulterar i idéer av det här slaget kan regeringen utveckla dessa vidare med EU, vidhåller May.

Några konkreta förslag presenterade May inte under tisdagen.

Regeringens förtroende mäts på onsdag

Labourledaren Jeremy Corbyn sade genast efter att resultatet klarnat att han föreslår misstroende och att omröstningen om regeringens förtroende kommer att äga rum under onsdagen.

Corbyn beskriver omröstningsresultatet som en katastrofal förlust för regeringen. Han säger att en brittisk regering inte åkt på en lika stor förlust sedan 1920-talet.

- Under de senaste två åren har May endast haft en prioritet: det konservativa partiet, sade Corbyn.

Premiärminister Theresa May sade att det är viktigt att utreda om hennes regering fortfarande åtnjuter parlamentets förtroende.

Om regeringen förlorar omröstningen innebär det att regeringen faller.

De konservativa backar tills vidare upp May

Förväntningen är att oppositionspartierna kommer att rösta för misstroende, samtidigt som May kommer att backas upp av sitt eget konservativa parti.

Vågmästarrollen tillfaller nordirländska DUP som agerat stödparti åt Theresa Mays regering. DUP har meddelat att man kommer att rösta för fortsatt förtroende för May.

Utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien har stött på kritik över partigränserna. Många oroar sig för att avtalet kommer att innebära att Storbritannien tvingas stanna i en tullunion med EU på obestämd tid.

Klockan tickar säger EU-kommissionens Juncker

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skriver på Twitter att han beklagar underhusets beslut. Han uppmanar Storbritannien att klargöra sina avsikter så snabbt som möjligt och tillägger att tiden börjar rinna ut.

I ett pressmeddelande konstaterar Juncker att EU och Storbritannien nått en rättvis kompromiss och att avtalet är det enda sättet att försäkra sig om ett ordnat utträde för Storbritannien.

- Risken för ett oordnat utträde har ökat i och med kvällens resultat. Även om vi inte önskar att detta sker kommer Europeiska kommissionen att framskrida med förberedelserna för att EU ska vara fullständigt förberett, säger Juncker.

Matt Bevington
Bildtext Att omförhandla avtalet eller ordna en ny folkomröstning kräver mer tid, säger forskaren Matt Bevington.
Bild: Rikhard Husu / Yle

Forskare: Sannolikheten för att brexit skjuts fram ökar

Forskaren Matt Bevington vid tankesmedjan UK in a changing Europe håller med om att tiden börjar rinna ut för regeringen. Vare sig det handlar om att omförhandla utträdesavtalet eller att ordna en ny folkomröstning så krävs det mer tid.

Enligt Bevington är det möjligt att att utträdesdatumet den 29 mars skjuts fram.

- Det verkar allt mer sannolikt. Samtliga alternativ som är aktuella för tillfället kräver mer tid.

Artikeln uppdateras

Diskussion om artikeln