Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Biskopen utreder kaplan Markus Engströms insändare – "det handlar om verkliga människor och deras anhöriga och vänner"

Från 2019
Uppdaterad 16.01.2019 10:56.
En man står utomhus och håller upp en ytterdörr.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Biskopen i Borgå stift kommer att utreda Kristinestads kaplans Markus Engströms insändare i tidningen Syd-Österbotten. I tidningen skriver Engström att homosexuellt samliv är onormalt och skadligt och att sexuella relationer mellan personer av samma kön i grunden är avskyvärt.

Genom sin insändare vill han stöda kollegan och kyrkoherden Daniel Norrback som väckt diskussion på Facebook med anledning av kommentarer om homosexualitet.

- Det är på sin plats att säga att jag har läst det här och att jag kommer att reagera. Det finns så många ingredienser i den där insändaren att det ligger på domkapitlet eller mig som biskop att utreda om det där är ett språkbruk som är lämpligt för en präst eller inte, säger biskop Björn Vikström.

Reaktionen mot insändaren handlar inte om yttrandefrihet eller teologisk ståndpunkt utan specifikt om språkbruket och bristen på respekt.

- Vi måste kunna tåla att vi har olika åsikter i den här frågan, men vi måste kunna föra den här diskussionen på ett sådant sätt att vi respekterar människor som har samma kristna övertygelse och resonerar olika i den här frågan. Man kan inte bara behandla det som en teoretisk teologisk fråga utan det handlar om verkliga människor och deras anhöriga och vänner, säger Vikström.

Vad är biskopens uppgift nu?

- I den mån det uppkommer misstanke om att en präst har betett sig eller uttalat sig på ett sådant sätt som inte är lämpligt så är första steget är att be personen i fråga att förklara sig. Det är min sak eller eventuellt domkapitlet att bedöma om detta föranleder till åtgärder. Vilka de kan vara kan jag inte i det här skedet förutspå.

Många reaktioner

Reaktionerna mot Engströms insändare har också varit många på Facebook.

En som reagerat starkt mot hans uttalanden är gymnasieläraren och kolumnisten Annette Kronholm-Cederberg som anser att Engströms uttalanden har gått över gränsen.

Hon publicerade ett långt inlägg på Facebook om insändaren som fick hundratals stödande kommentarer. En av de som kommenterade var också biskop Björn Vikström.

- Gränsen var nådd och det saknas respekt för medmänniskor. På alla sätt reagerade jag starkt på hans ordval och människosyn, säger Kronholm-Cederberg.

Annette Kronholm-Cederberg.
Bildtext Anette Kronholm-Cederberg.
Bild: Elin Willows

Annette Kronholm-Cederberg anser att Engströms insändare är kränkande, sårande och rent av fyller kriterierna för hets mot folkgrupp.

- Byt ut ordet homosexuell mot till exempel rasistiska begrepp så hade det här inte varit möjligt att publicera. Det är märkligt att vi tillåter det här år 2019. Jag kunde inte vara tyst.

Att det dessutom är präster och inte privatpersoner som uttalar sig som Engström och Norrback gör det ännu mer upprörande säger Kronholm-Cederberg.

- De är präster i samma församling. De är de enda prästerna. De är de som styr upp allt ungdomsarbete, konfirmandarbete, de viger människor och döper människor. De har hand om en hel verksamhetskultur. Och om de kan skriva så här i öppna offentliga rum så hur låter det då i de slutna rummen.

- Jag tänker på de unga människor som befinner sig i dessa rum. Det är ohyggligt och det blir svårt att värja sig eller så måste man ju göra ett enormt uppror och vända allting ryggen, säger Kronholm-Cederberg.

Engström håller fast vid sin ståndpunkt

Kaplan Markus Engström själv säger att han inte var ute efter uppmärksamhet med sin insändare utan bara sa sin åsikt eftersom hans kollega hamnade i blåsväder.

- Jag ville stå upp och berätta vad jag har för åsikt, säger Engström.

Många anser att du är väldigt kränkande mot människor med dina uttalanden - hur ser du på det?

- Det är deras upplevelse. Det är inte min strävan utan jag har sagt som en herrens tjänare vad sanningen är. Jag har lovat att föra fram herrens åsikt. Då kan det ju komma situationer och man kan hamna i världens tänder förstås.

Biskop Björn Vikström har reagerat på din insändare och säger att det kommer att föranleda en utredning - hur ser du på det?

- Låt göra det då. Jag står vid mina ord.

Daniel Norrback, kyrkoherde i Kristinestads svenska församling, vill inte ge någon kommentar till den aktuella debatten.

- Det har blåsts upp i media. Jag vill helst inte säga något, säger Norrback till Yle Österbotten.

Biskop Björn Vikström utreder kaplan Markus Engströms insändare

5:21

Anette Kronholm-Cederberg reagerade starkt på Engströms insändare i Syd-Österbotten

4:44

Kaplan Markus Engström svarar på kritiken

2:01

Artikeln är uppdaterad 16.01.19 klockan 8:25 med kommentarer av kaplan Markus Engström.

Artikeln uppdaterad 16.1.2019 klockan 10.56 med kommentar av kyrkoherde Daniel Norrback.

Diskussion om artikeln