Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rekryterare: Sök bara sådana sommarjobb du faktiskt vill ha

Från 2019
Uppdaterad 17.01.2019 13:26.
Rekryterare Mette Karlman vid sin dator.
Bildtext För den som söker sommarjobb lönar det sig att vara ärlig och bara söka sådana jobb man faktiskt vill ha, säger personalkonsulten Mette Karlman vid Opteam i Vasa.
Bild: Yle/Anna Kurtén

För den som är ute efter sommarjobb kan det vara bra att börja söka redan nu, säger personalkonsulten Mette Karlman vid Opteam i Vasa. Det är ändå ingen panik om man inte får napp i början av året - man kan få sommarjobb ännu i juni.

Sommaren kan kännas avlägsen men när det gäller sommarjobb kan det vara läge att börja fundera på ansökningar. Många företag letar redan nu efter sommarvikarier.

- Vi sätter ut väldigt många jobb redan nu så det lönar sig absolut att börja titta och fundera på vad man vill göra, säger Mette Karlman, personalkonsult vid rekryteringsföretaget Opteam i Vasa.

Det är framförallt större företag som redan nu vet exakt hur många de behöver och när, medan många mindre företag rekryterar senare på våren, säger Karlman.

- Man kan få sommarjobb i april, maj, till och med i juni. Så det är ingen panik om man inte får jobb nu genast.

Ha ett öppet sinne men var ärlig

För den som söker sommarjobb lönar det sig att vara ärlig och bara söka sådana jobb man faktiskt vill ha, säger Karlman.

- Ha ett öppet sinne när du söker men tänk ändå igenom det noggrant och var ärlig med vad du är intresserad av. Sök inte sådana jobb som du inte ens tycker om. Det är lite onödigt.

Söker man sommarjobb via en rekryteringfirma kan man istället ta kontakt och säga att man inte riktigt vet vad man vill jobba med, tipsar Mette Karlman.

- Då kan vi tillsammans fundera på vad som skulle passa.

Personer skriver på ett papper.
Bild: (c) Katya Mikhlin

Viktigt att använda flera olika kanaler

I dag är unga vana vid att hitta allt på sociala medier, vilket gör att företagen måste se till att synas också där när de rekryterar sommarvikarier.

- Ungdomar är väldigt vana vid att det ska gå snabbt och de är väldigt vana vid sociala medier så man ska absolut synas där också. För den som rekryterar gäller det att använda sig av flera olika kanaler.

I dag är det vanligt att företag tar hjälp av rekryteringsföretag för att hitta sommarjobbare.

- Många vill koncentrera sig på den egna verksamheten och låta någon annan sköta rekryteringen, antingen hela processen eller en del av den, säger Mette Karlman.

Wärtsilä rekryterar sina egna sommarjobbare

På Wärtsilä har man ändå valt att sköta rekryteringen av sommarjobbare själva. I år anställer Wärtsilä 500-600 sommarjobbare, främst i Vasa men också i Helsingfors och Åbo.

- Förmännen vill satsa sin tid på det här eftersom de ser sommarjobbarna som viktiga. De vill själva hitta rätt personer till sina team, säger Minna Niemi som sköter om rekrytering vid Wärtsilä.

Wärtsilä i Vöråstan i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Sommarjobben brukar locka ett par tusen sökande varje år.

- De är väldigt populära bland studerande eftersom många sommarjobbare kan stanna kvar hos oss på deltid efter sommaren. De kan få ett längre arbetsförhållande och man har möjlighet att utvecklas.

Många tar kontakt via Linkedin

När Wärtsilä rekryterar sommarjobbare använder man sig av flera kanaler.

- Vi använder oss av webben, sociala medier och direkta kontakter till högskolorna, berättar Minna Niemi.

Många tar direkt kontakt via det sociala nätverket Linkedin angående sommarjobb.

- Förmännen delar information där om vad de söker till sina team och många tar kontakt den vägen. Linkedin är ett viktigt nätverk. Via det kan man hitta ett sommarjobb eller ett fast jobb.

På Wärtsilä finns en hel del olika uppgifter för sommarjobbare. Många jobb finns inom produktionen men det finns också jobb inom bland annat kommunikation, produktutveckling, ekonomi och juridik.

Iver, motivation och rätt attityd viktigt

I Vasa kan man också få sommarjobba med planering av det nya forsknings-, produktutvecklings- och produktionscentret som byggs i Vasklot.

Av sökandena önskar man framförallt att de är motiverade att ta tag i olika slags uppgifter och är villiga att lära sig nytt.

- Eftersom vi söker studerande från många olika branscher betonar vi framförallt ivern, motivationen, attityden och viljan att jobba med mångsidiga uppgifter inom energibranschen, säger Minna Niemi.

Bilder som symboliserar olika yrken.
Bild: Yle / Nyhetsgrafiken

Ska söka jobb på Vasa centralsjukhus

Bland studerande i Vasa verkar sommarjobbssökandet småningom komma igång.

- Nu får man skicka in ansökan till Vasa centralsjukhus så jag ska nog ta kontakt och försöka hitta något jobb, säger barnmorskestuderande Isabella Tallgård vid Novia.

Studiekompisen Janina Nordlund ska också ta tag i sommarjobbssökandet.

- Vi har fått mejl från skolan om var vi förstaårsstuderande kan söka jobb och så ser man ju på sociala medier var man kan söka jobb.

Barnmorskestuderandena Janina Nordlund och Isabella Tallgård på Novia i Vasa.
Bildtext Janina Nordlund och Isabella Tallgård.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Ekonomistuderande Tuukka Tarkkinen säger att egen aktivitet är viktigt när det gäller att få sommarjobb.

- Det lönar sig att skicka många ansökningar, då får man förhoppningsvis napp i något skede. Men med hjälp av kontakter kan man komma lättare undan.

Diskussion om artikeln