Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU oroat efter det brittiska parlamentets brexitbeslut - "Snälla, snälla, snälla berätta vad ni vill uppnå"

Från 2019
Uppdaterad 16.01.2019 16:54.
Premiärminister Theresa May talar i det brittiska parlamentets underhus
Bildtext Premiärminister Theresa May talar i det brittiska parlamentets underhus
Bild: AFP / Lehtikuva

Det brittiska parlamentets beslut att förkasta premiärminister Theresa Mays brexitavtal möts med oro i EU.

Att avtalet förkastades var ingen överraskning, men den överväldigande majoriteten betyder att avtalet nu med största sannolikhet är begravet för gott.

Samtidigt saknas grunderna för ett möjligt nytt avtalsutkast.

EU:s brexithuvudförhandlare Michel Barnier säger att gårdagens resultat visar att de politiska förhållandena i London inte är redo för ett avtal.

Han vill inte i nuläget uppskatta vad det brittiska parlamentets beslut kommer att leda till.

Barnier varnar samtidigt för att risken för en brexit utan avtal nu är större än någonsin.

- Vi är tio veckor från slutet av mars och med tio veckor kvar har risken för att det inte blir något avtal aldrig känts så stor, sade Barnier till EU-parlamentet.

Han tillade att EU är redo att diskutera ett nytt avtal om Storbritannien ändrar på sina krav. Men det är den brittiska regeringen som måste komma med nya förslag.

Skjut upp brexit?

En möjlig åtgärd för att avvärja att Storbritannien kraschar ut ur EU utan något som helst avtal är att flytta fram brexitdatumet.

En del röster inom EU har redan sagt att man kan bevilja en förlängning om britterna ber om det. Andra är mera skeptiska.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att det nu är dags att sluta hålla lekstuga om brexit.

Han tillägger att det i nuläget saknas grunder för att skjuta upp brexit.

- Det skulle endast vara vettigt om det fanns en klar väg till ett avtal mellan EU och Storbritannien, sade han.

Maas tillade att han tvivlar på att det finns utrymme för betydande förbättringar av det avtal som nu förkastats av det brittiska parlamentet.

- Vi har en kompromiss. Om vi hade kunnat erbjuda mer så hade det gjorts för flera veckor sedan, sade han.

"Mer omöjligt"

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att Mays situation blivit ett steg mer omöjlig i och med att förlusten i underhuset var så förkrossande.

Om omröstningen hade varit mer jämn hade May kunnat försöka övertala fler ledamöter att stöda avtalet, tror Sipilä.

- Mays stora problem är att det inte finns någon majoritet i parlamentet för något av alternativen. Inte för en ny folkomröstning, inte för en hård brexit, inte för det här avtalet. Hon är i en mycket svår sits. Följden av det är att alternativet att det blir ett utträde utan avtal stärkts i både EU och hemlandet, sade Sipilä till STT.

Sipilä säger att EU-länderna kan enas om att skjuta fram brexit om det finns en klar orsak till det. Det kunde till exempel vara nyval eller en ny folkomröstning.

Han tillägger att slutet av juni i praktiken är den absoluta tidsgränsen.

Inget brexit alls?

Andra tunga EU-namn hoppas fortfarande att britterna ska ändra sig. EU:s permanenta ordförande Donald Tusk låter förstå att den brittiska omröstningen öppnar för att Storbritannien inte lämnar unionen.

- Om ett avtal är omöjligt och ingen vill ha ett utträde utan avtal, så är frågan vem som har modet att säga vad den enda möjliga positiva lösningen är, sade Tusk.

Det stora problemet ur EU:s synvinkel är att den brittiska regeringen och parlamentet inte verkar kunna enas om hur brexit ska genomföras. Det gör det svårt att förhandla och kompromissa.

- Snällä, snälla, snälla berätta äntligen för oss vad ni vill uppnå, sade Manfred Weber ordförande i mitten-högergruppen EPP i EU-parlamentet i dag.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Artikeln uppdaterades med Juha Sipiläs kommentar klockan 17.

Diskussion om artikeln