Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sydins ansvarige redaktör: Kaplanens insändare är en del av en pågående debatt

Från 2019
Uppdaterad 16.01.2019 15:26.
En bunt med tidningar på ett bord.
Bildtext I tisdagens upplaga av Syd-Österbotten ingick en insändare som ifrågasatts som hets mot folkgrupp. Något som ansvarige redaktören Mats Ekman inte kan hålla med om.
Bild: Yle/Juho Teir

Tidningen Syd-Österbotten valde att publicera kaplan Markus Engströms insändare eftersom det inte var ett enskilt inlägg utan en del av en debatt som pågått i en veckas tid. I insändaren skriver Kristinestadskaplanen bland annat att homosexuellt samliv är onormalt och skadligt.

Debatten tog fart på Facebook efter att Daniel Norrback, kyrkohede i Kristinestads svenska församling, bland annat likställde pridetåg med Sodom och Gomorra-parader. Sedan dess har debatten rasat både på Facebook men också i tidningen Syd-Österbottens insändarspalt.

En skylt hänger från väggen. På skylten står det Kristinestads svenska församling.
Bild: Yle/Juho Teir

När Syd-Österbotten kom ut på tisdag innehöll tidningen en insändare av Markus Engström som är kaplan i Kristinestads svenska församling. Engström gick i insändaren ut och försvarade Daniel Norrback. Engström inleder insändaren så här:

Min kollega och arbetskamrat Daniel Norrback har hamnat i hetluften på grund av sitt uttalande om de så kallade Pridetågen. Jag ansluter mig till hans ståndpunkt i den här frågan.

Markus Engström i en insändare i Syd-Österbotten

Hets mot folkgrupp? Nej säger Sydin

Engströms insändare fick många att reagera på Facebook. En av dem är gymnasieläraren och kolumnisten Annette Kronholm-Cederberg som anser att Engströms uttalanden har gått över gränsen.

Kronholm-Cederberg anser att Engströms insändare är kränkande, sårande och rent av fyller kriterierna för hets mot folkgrupp.

Men att den innehåller hets mot folkgrupp är något som ansvarige redaktören Mats Ekman på Syd-Österbotten inte kan hålla med om.

- Nej, det anser jag inte. Det här är en del av en längre debatt. Det är viktigt att läsarna och församlingsmedlemmarna får veta vad kaplanen innerst inne tänker med egna ord, säger Ekman.

Ett skyltfönster där det står Syd-Österbotten.
Bild: Yle/Juho Teir

Ekman håller som bäst på och skriver en ledare om debatten i fråga och välkomnar en diskussion kring publiceringsbeslut.

Däremot kan han rent allmänt förundras över personer som kritiserar publiceringsbeslutet och anser att insändaren inte alls borde ha publicerats ändå delar innehållet vidare på sociala medier.

- Publiceringsbeslut ska alltid diskuteras. Den här insändaren är viktig som en del av debatten.

I ett liknade fall fälldes tidningen Keski-Pohjanmaa av Opinionsnämnden för massmedier för en insändare de publicerade i samband med prideparaden i Karleby sommaren 2018. Det fallet vill Mats Ekman inte kommentera mera än att tidningen står fast vid sitt beslut att publicera insändaren av Markus Engström.

Biskopen ska utreda

Också biskop Björn Vikström i Borgå stift har reagerat på Markus Engströms insändare. Vikström säger till Yle Österbotten att han kommer att utreda ärendet.

Enligt Vikström handlar det inte om yttrandefrihet eller rätten till teologisk ståndpunkt, utan om brist på respekt för medmänniskan samt ett förnedrande och olämpligt språkbruk.

En röd tegelkyrka i Kristinestad skymtar genom träden. Marken är vit av snö.
Bild: Yle/Juho Teir

Markus Engström själv säger till Yle Österbotten att han inte var ute efter uppmärksamhet med sin insändare utan bara sa sin åsikt eftersom hans kollega hamnade i blåsväder.

Kyrkoherde Daniel Norrback vill inte kommentera den pågående debatten.

Diskussion om artikeln