Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stefan Löfven nominerad till statsministerkandidat - Sveriges utdragna regeringsförhandlingar slutförda

Från 2019
Uppdaterad 16.01.2019 14:59.
Stefan Löfven: ”Jag är redo att låta mig nomineras till statsminister” - Spela upp på Arenan

Riksdagens talman Andreas Norlén har nu nominerat Stefan Löfven till statsministerkandidat. På fredag kommer riksdagen, om inget totalt oväntat inträffar, att godkänna Löfven.

– Därmed kommer denna långa politiska höst i Sverige att ta slut fredagen den 18 januari, sade Norlén under en pressträff.

Socialdemokraten Löfven har varit den starkaste kandidaten sedan han lyckades förhandla fram ett avtal med mittenpartierna om ett regeringssamarbete. Även Miljöpartiet ingår i samarbetet.

Mittenpartierna Centern och Liberalerna kommer inte att ingå i regeringen. I stället kommer de att samarbeta med regeringspartierna i en rad olika frågor.

I utbyte kommer regeringen att få föra en klart mer borgelig politik än vad Socialdemokraterna hade velat.

V sista hindret

Det sista hindret för en ny Löfven-regering var Vänsterpartiet, som inte ingår i regeringsavtalet. Regeringen behöver även vänsterns röster för att få förtroende i riksdagen.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt meddelade på måndagen att man säger nej till Löfven om partiet inte får garantier för fortsatt inflytande.

Efter det har Löfven och Sjöstedt förhandlat om en rad tvistefrågor. De förhandlingarna var slutförda på onsdagen och resultatet blev att Vänsterpartiet släpper fram Löfven med vissa förbehåll.

Vänsteropposition

I regeringsöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna och mittenpartierna står det att Vänsterpartiet inte ska få något inflytande över Sveriges politiska inriktning under mandatperioden.

Sjöstedt säger nu att den klausulen i praktiken är tillintetgjord efter att han fått garantier från Löfven. Vänsterpartiet har även fått löften om att en rad reformer som är viktiga för partiet inte kommer att skrotas.

Däremot har Löfven inte gått med på att backa när det gäller innehållet i avtalet med mittenpartierna.

Därför lovar Sjöstedt att arbeta för att fälla regeringen om det för en i partiets ögon allt för hård högerpolitik. Han lyfte speciellt upp införandet av marknadshyror och ändringar i arbetsrätten.

– Vänsterpartiet kommer att arbeta för att stoppa marknadshyror och försämrad arbetsrätt. Vi är inte del av överenskommelsen. Vi är vänsteroppositionen, sade han.

Artikeln uppdaterades klockan 15 med talmannens beslut.

Diskussion om artikeln