Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Favela i Salvador.

Svenska Yle i favelan i Brasilien där gängmedlemmarna lever korta och våldsamma liv: “Bolsonaro är inte vår president”

Dödsskjutningar är vardag i Brasilien och det vill tropikernas Trump, som den nytillträdda presidenten Jair Bolsonaro kallas för, få ett slut på. Men kommer han att lyckas? Det tror man inte i favelan som Svenska Yle har besökt.

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 14:36.

“Bolsonaro vill göra sig av med oss”

Svenska Yle träffar fattiga och kriminella i Brasiliens slum

De är rastlösa och nervösa. De dimmiga blickarna vittnar om att de inte bara säljer droger utan också använder dem. Den ena har en liten väska med kokain och marijuana i handen. Den andra ett vapen som han sticker in under märkeskalsongerna i byxlinningen.

Då telefonen plingar till är det en kund som tar kontakt eller en varning om att polisen närmar sig. Flera gängmedlemmar är utplacerade på olika håll i slummen för att hålla vakt, från taken har de bra utsikt.

Vi befinner oss i Salvador, Brasiliens fjärde största stad som är en av de fattigaste och farligaste.

- Vi skyddar vår favela och människorna här. Vi gömmer oss för polisen och så tar vi ihop med det andra gänget några kvarter bort, säger João och pekar upp mot branten där det ökända slumområdet breder ut sig.

João, som vi kallar honom, är 24 år gammal. Han gick med i gänget för snart fem år sedan. Hemma väntar två små barn och en fru som är rädd att det ska gå illa för honom.

Gängmedlemmarnas liv är ofta korta, João har förlorat många vänner.

Den som säger att den inte är rädd ljuger. Vi är alla rädda att dö, ingen vill dö. Men man vet aldrig hur det går här i livet

― João, gängmedlem
En gängmedlem i favelan i Salvador
Bildtext João som inte vill visa sitt ansikte för kameran håller pistolen laddad och fingret på avtryckaren. Man vet aldrig när man behöver försvara sig själv eller någon annan i favelan, säger han.
Bild: Jessica Stolzmann / Yle

En bra dag tjänar killarna runt hundra euro om dagen. Med tanke på riskerna är jobbet inte särskilt lukrativt men de tjänar i alla fall sitt uppehälle.

Många av familjerna i favelan har murat igen sina fönster och verandan mot gatan.

De är rädda för att bli träffade då polis och kriminella gäng tar ihop på gatorna.

Han lyfte armarna i luften men polisen dödade honom

I ett av husen med en lite märklig tegelvägg framför ytterdörren bor Rosa. Hennes två söner har varit medlemmar av samma gäng som Joao. Den yngre av dem har lyckats lämna gänget och hitta ett jobb, den äldre dödades av polisen för tre år sedan.

- Jean var medlem i gänget och en dag när han hängde här i knutarna kom polisen. Han var obeväpnad och började springa hemåt. Polisen fick fast honom, han lyfte upp armarna och de sköt ihjäl honom, berättar hon.

En mamma i favelan i Salvador
Bildtext Rosas son Jean dog som 22-åring då polisen sköt honom utanför deras hem. Enligt Rosa var det en avrättning.
Bild: Jessica Stolzmann / Yle

På väggen ovanför soffan hänger ett bildkollage på Jean, nedanför leker hans femåriga son som farmor Rosa nu tar hand om. Trots att han var kriminell borde han ha fått en andra chans, säger Rosa.

- Jean var en bra kille, alltid vänlig mot alla. Ingen förtjänar att bli dödad så där bara.

En animation över mord i världen.
Bild: Yle

Brasilien toppar mordstatistiken i världen - ouppklarade mord är vardag

Under sin valkampanj lovade president Jair Bolsonaro lag och ordning. Våldet och kriminaliteten har förvärrats under de senaste åren i Brasilien och var en av de största valfrågorna.

År 2017 slog Brasilien ett föga smickrande världsrekord med 64 000 mord, varav 43 000 begicks med skjutvapen. Det är 13 % av alla mord i hela världen och fler än i länder som Syrien där det pågår krig.

Enligt Human Rights Watch dödade polisen förra året 5 100 personer i Brasilien, en del av dem i samband med säkerhetsoperationer men bland dem fanns också utomrättsliga avrättningar.

En animation över antal mord i brasilien.
Bild: Yle

Polisvåldet är en del av vardagen i slummen och människorättsorganisationer som Amnesty International har slagit larm om straffriheten som råder bland polisen. Bolsonaro vill ändå ge polisen ännu större befogenheter.

Han har också lovat att ge invånarna vapen för att skydda sig från kriminella. Förra veckan skrev han under ett dekret som ska göra det lättare för personer utan brottsregister att köpa och bära vapen. Förslaget ska ännu godkännas av kongressen.

Brasiliens president Jair Bolsonaro
Bildtext Den högerpopulistiske presidenten Jair Bolsonaro kallas för tropikernas Trump.
Bild: EPA / Joedson Alves

Rosa gillar varken den nya presidenten eller hans förslag om vapenlättnader. Ingen inom polisen har tagit ansvar eller bestraffats för att ha skjutit hennes son.

Stödet för Bolsonaro är rekordlågt i Salvador som kallas för "den svartaste staden utanför Afrika". Över åttio procent av befolkningen är mörkhyade och ättlingar till de miljontals slavar som skeppades till Salvador ända fram till 1850.

Här i de här pittoreska historiska kvarteren i centrum av Salvador auktionerades slavarna ut för att jobba på sockerrörsfälten.

Portugiserna gjorde Salvador till landets första huvudstad då de slog sig ner här för omkring femhundra år sedan.

Rosa känner av det koloniala förflutna i skinnet varje dag.

- Jag gillar inte Bolsonaro för allt det han sagt. Han är homofob och rasist, han gillar inte folk med den här färgen, säger Rosa och pekar på sin arm. Han är inte min president.

Bolsonaro verkar vilja gå i Filippinernas president Rodrigo Dutertes fotspår som låter polisen skjuta först och fråga sedan. Han har bland annat sagt att “den bästa kriminella är en död kriminell”.

En mor med sin dotter i favelan i Salvador
Bildtext Jean lämnade efter sig en son som farmor Rosa tar hand om.
Bild: Jessica Stolzmann / Yle

I Rio de Janeiro har den nya borgmästaren Wilson Witzel börjat utreda möjligheterna att skjuta för att döda.

Så har polisen redan länge agerat hos oss, säger Rosa.

- Det är svårt att leva här. Jag har ändå gjort mitt bästa. Även om vi är fattiga har alltid kunnat ge mina barn det de behöver. De har fått kärlek. Ingen kan påstå att jag inte gjort mitt bästa, säger Rosa.

Barn i favelan i Salvador
Bildtext En stor del av Salvadors mörkhyade befolkning lever i slummen.
Bild: Jessica Stolzmann / Yle

Efter Jeans död har Rosa varit räddare än någonsin. Hon vågar inte sitta utanför sitt hus som hon brukade och det var också därför hon byggde muren framför huset.

Polisen borde vara den som hämtar trygghet och fred till våra kvarter. Men så är det inte. Fler vapen kommer att innebära mer våld

― Rosa

Det finns de som ej ger upp

Inte långt från Rosas hus sitter Gleyde vid en symaskin och syr karnevalkläder. Hon och hennes man ordnar musikutbildning, konst- och fotoklubbar för att hålla ungdomarna i favelan borta från drogerna och de kriminella gängen.

Gleyde och Hernan lever i favelan med sin son Piero.
Bildtext Gleyde bor i samma favela som Rosa. Hon är glad över att hennes son valt musiken.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

De är båda djupt besvikna på den nya presidenten. Han är de rikas och de vitas president, han kommer att jobba för kyrkan och militären, säger de och tillägger att Bolsonaro struntar i de fattiga.

Han vill bara bli av med våra ungdomar och förinta våra fattiga kvarter. Undrar om han också tänker gå åt kriminella i de rikare kvarteren? Jag tvivlar på det

― Gleyde

Gleydes sextonåriga son Piero vill bli musiker när han blir stor.

Gleyde är glad över att hennes son valt musiken och att han hållit sig borta från João och de andra kriminella.

Det är svårt att veta vad João tycker om den nya presidenten. Han fnittrar och tittar på oss med sin dimmiga blick medan han pekar på oss med sin laddade pistol för att visa upp den.

- Bolsonaro kommer att försöka en massa, men han kommer inte att lyckas.

Medarbetare i Brasilien
Bildtext Journalisten Jessica Stolzmann tillsammans med fixaren Juha Vasku som är bosatt i Salvador och kameramannen Oscar Romero.
Bild: Jessica Stolzmann / Yle
I Brasiliens slum lever gängmedlemmarna korta och våldsamma liv - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln