Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kakel görs med omsorg - leran minns alla dina fel

Från 2019
Catharina Borg-Wilén tar ut kakel ur leran med hjälp av en kakelform.
Bildtext Catharina Borg-Wilén har en lerstans i handen som hon tar ut en bit lera med som sedan torkar och bränns till kakel.
Bild: Marica Hildén / Yle

Leriga händer, lermangel, lerstans. Livet är lera för Billnäsbon Catharina Borg-Wilén sedan hösten 2017. Hon tillverkar eget kakel i sin verkstad i Billnäs bruk.

Kakel är numera Catharina Borg-Wiléns huvudsakliga produkt. Hon gör allting själv: kavlar leran, torkar den, bränner och glaserar samt hittar på mönstret på kaklet.

I verkstadens tak hänger bollar med ljushållare som påminner om ett tidigare hantverkarliv. De är hopsnodda av metalltrådar, metall var tidigare Borg-Wiléns viktigaste material.

Catharina Borg-Wilén manglar lera i en mangel. Leran ska bli kakel.
Bildtext Här har Catharina Borg-Wilén manglat leran några gånger genom de två rullarna i mangeln. Leran har en duk på båda sidorna så den inte fastnar i rullarna.
Bild: Marica Hildén / Yle

Nu är det leran som fascinerar henne. Den har många egenskaper som ska tämjas innan den är en kakelbit som kan sättas fast på en vägg eller en kakelugn.

Kakel är bland det svåraste man kan göra av lera, säger Catharina Borg-Wilén.

- Leran krymper på olika sätt beroende på vilken sorts lera man använder. Alla leror fungerar på olika vis. Därför är det lättast att använda en och samma lera när man arbetar så att man vet hur den fungerar.

Lera med två hål i där kakelbitarna skurits ut.
Bildtext Kakelbitarna tas ut med en lerstans. Den lera som blir över knådas i hop och manglas ut på nytt.
Bild: Marica Hildén / Yle
Kakelbitar som skurits ur lera och som torkar på ett bord.
Bildtext Lerbitarna torkar på ett bord i ett dygn.
Bild: Marica Hildén / Yle

Catharina Borg-Wilén köper färdig jordlera från Spanien. Det är viktigt att veta att leran hela tiden beter sig på samma sätt när man jobbar.

- Man kan inte gräva upp blålera här hemma och bränna det. Den leran innehåller skräp och andra ämnen som gör att den inte krymper på samma sätt hela tiden.

En kakelplatta har doppats i glasyr.
Bildtext Kakelbitarna doppas i glasyr då de torkat.
Bild: Marica Hildén / Yle

Keramiker använder oftast lera från Spanien, Danmark eller Tyskland.

- Den spanska leran passar bra för mitt arbete. Man använder olika lerarter beroende på vad man gör; drejar, skulpterar eller gör statyer.

En hand skrapar bort överflödig glasyr från en kakelplatta.
Bildtext Catharina Borg-Wilén skrapar bort överflödig glasyr då den torkat.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det är egentligen klinker som Catharina Borg-Wilén gör, och inte kakel. Men det finns en enkel förklaring till att hon kallar det för kakel.

- Klinker bränns i hög temperatur och kakel i låg. Jag bränner i hög temperatur, så det är egentligen klinker, men det här känner folk inte till, så det är enklare att säga kakel.

Leran minns allt

Leran är ett finurligt material. Den har nämligen ett minne.

- Den minns allt man gjort då den torkar eller bränns. Om jag plattar till ett hörn som böjer sig, så böjs det upp på nytt då leran torkar.

Damm från bortskrapad kakelglasyr.
Bildtext Den överflödiga glasyren sopas upp och kan användas på nytt.
Bild: Marica Hildén / Yle

Därför är det viktigt hur man hanterar leran då den manglas och då den trycks ut med lerstansen. Allt ska göras försiktigt och i rätt ordning.

Det finns mycket som är roligt med lera, säger Borg-Wilén. Till exempel att tänka ut nya mönster på kakelbitarna.

- Jag kan handmåla dem, eller skapa reliefmönster med hjälp av en bordsduk. Formen på kakelbitarna kan vara fyrkantig, eller ha sex eller åtta kanter. Kaklet kan vara runt. Man kan variera kaklena och därför är det så roligt.

Ugn som man bränner kakel i.
Bildtext Kaklena bränns i den här ugnen.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det finns ytterligare ett element i arbetet med lera som Catharina Borg-Wilén tycker om. Det blir väldigt litet spill.

Leran som blir över då kakelbitarna stansats ut knådas ihop och manglas ut igen och blir nya kakelbitar så länge leran räcker.

Glasyren som använts till kakelbitarna kan återanvändas. Då är det frågan om den del av glasyren som är överflödig och skrapas bort.

Glasyren ser bara ut som damm på ett bord, något man skulle kunna tro att slängs i soporna.

Men dammet samlas upp och används till glasyr på andra föremål. Men inte på kakel, små ojämnheter skulle synas allt för väl på de släta kaklena.

Kakel som är handmålat och kakdel med relief.
Bildtext Catharina Borg-Wilén har hittat på de här mönstrena. Kaklet till vänster är handmålat och kaklet till höger har reliefmönster.
Bild: Marica Hildén / Yle

Renhet är en viktig del av arbetet med lera.

- Det får inte vara damm på golvet som virvlar upp när jag går, så jag är noga med städningen.

Från metall till lera

Resan till kakelmakare i Billnäs började med hortonom- och metallartesanutbildningar.

Catharina Borg-Wilén snusade litet på kakelmakarens jobb under studietiden då hon praktiserade hos smyckeskonstnären Ari Turunen i Fiskars.

Då träffade hon också keramikern Anneli Sainio som gav de första insikterna i hur lera fungerar.

Handgjorda vita kakel.
Bildtext Uppe till höger syns Lisa, ett mönster efter Catharina Borg-Wiléns mormors duk. Nere syns Siiri, ett mönster hon fått av en bekant.
Bild: Marica Hildén / Yle

Metallarbetena tog i alla fall över och arbetena hopade sig: en stor mängd återförsäljare hörde av sig och ville sälja produkterna, medverkan i livsstilsprogrammet Strömsö på Yle, en trädgårdsspalt i en finsk tidning och småbarnsliv.

Mitt i allt det här glömde Catharina Borg-Wilén att ta hand om sig själv. År 2012 drabbades hon av utmattning och det tog flera år innan gnistan tändes igen.

Det var när hon sålde kakel på arbetsplatsen i Helsingfors, på Byggnadsapoteket, som lusten till hantverket kom tillbaka.

- Det här kan jag ju göra själv, tänkte Catharina Borg-Wilén när kunderna inte hittade exakt det kakel de sökte.

Catharina Borg-Wilén.
Bildtext Catharina Borg-Wilén.
Bild: Marica Hildén / Yle

Catharina Borg-Wilén jobbar nu några dagar i veckan med att tillverka kakel.

- Jag har konstaterat att det finns människor som har möjlighet att omge sig med föremål och göra inredningen i sina hem unik.

Hon har inga planer på att anställa någon, även om det finns utrymme att öka produktionen.

Hon kan i så fall öka på sin egen arbetstakt, men ser det inte som omöjligt att det en dag finns en person till i kakelverkstaden i Billnäs.

Catharina Borg-Wilén om handgjorda kakel

16:09

Diskussion om artikeln