Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestadsbor om lokala prästernas syn på homosexualitet: Det angår inte prästerna ett dugg

Från 2019
Uppdaterad 16.01.2019 18:37.
En skylt hänger från väggen. På skylten står det Kristinestads svenska församling.
Bildtext Det har stormat rejält kring Kristinestads svenska församling efter att kyrkoherden och en kaplan uttalat sig negativt om homosexuella.
Bild: Yle/Juho Teir

Det har stormat rejält kring Kristinestads svenska församling efter att kyrkoherden och en kaplan uttalat sig negativt om homosexuella. Kristinestadsbor fördömer prästernas uttalanden.

Det hela bottnar i att kyrkoherden i Kristinestads svenska församling, Daniel Norrback, i en Facebook-tråd bland annat beskrev pridetågen som Sodom och Gomorra-parader.

På tisdagen försvarade i sin tur kaplanen Markus Engström kyrkoherden i en insändare i tidningen Syd-Österbotten. Engström anser att homosexualitet är onaturligt och avskyvärt.

Dessa uttalanden har väckt stor kritik på sociala medier, men även bland församlingsmedlemmar i Kristinestad.

- Jag tycker att prästerna inte har något att säga till om ifall två vuxna människor väljer att umgås. Det är fritt fram för dem, det angår inte prästerna ett dugg, säger en kvinna som önskar vara anonym och får medhåll av sin man.

- Grundlagen står över kyrkans lagar och den ska råda både när det gäller kvinnliga präster och när de sorterar människor på det här viset. De bryter mot grundlagen.

Jag tycker att prästerna inte har något att säga till om ifall två vuxna människor väljer att umgås

Uttalandena påverkar inte parets syn på kyrkan, men nog på den lokala församlingen. Att skriva sig ur kyrkan är inte ett alternativ.

- Nej, svarar kvinnan.

- De har oss i en klo, replikerar mannen.

En röd tegelkyrka i Kristinestad skymtar genom träden. Marken är vit av snö.
Bild: Yle/Juho Teir

Borde tänka efter

Parets åsikter delas av flera andra Kristinestadsbor. Många fördömer prästernas uttalanden.

- Inte tycker jag om det. Åtminstone borde de tänka efter lite vad de säger. Det går nog mot ärekränkning sådana där uttalanden, konstaterar en kvinna som önskar vara anonym.

Det går nog mot ärekränkning sådana där uttalanden

- Jag blev nog lite förvånad när kyrkoherden skrev vad han skrev och att den här andra prästen är av samma åsikt. Det är nog inte alls min åsikt som de står för, säger i sin tur Erik Becker.

En äldre herreman med keps och glasögon.
Bildtext Erik Becker
Bild: Yle/Juho Teir

Men trots det påverkar det inte folkets syn på kyrkan värst mycket.

- Nej. Det finns olika sorter i kyrkan och olika åsikter, säger Kaj Wiik.

- Inte påverkar det på det viset. Kyrkan har sin uppgift, som de här prästernas åsikt stör för tillfället, säger Becker.

Biskopen utreder

Biskop Björn Vikström har också reagerat i frågan och har konstaterat att man kommer att utreda kaplanens uttalanden. Frågan är om det leder till något.

- Det är en svår fråga. Biskopen har sagt sitt och förtroendevalda kan inte heller göra så mycket. Det är nog bara att vänta och se att de kanske tar sitt förnuft till fånga, säger Becker.

Det är nog bara att vänta och se att de kanske tar sitt förnuft till fånga

Kaj Wiik anser i sin tur att domkapitlet borde sätta ner foten i sådana här frågor.

- Det borde komma högre uppifrån hur de ska bära sig åt och hur de ska uppföra sig i samhället. Inte kan man diskrimera någon.

Aderton personer har lämnat församlingen hittills i år

Diskussionen i den här frågan startade en dryg vecka in på det nya året i sociala medier och fortsatte sedan med en insändare i tidningen Sydösterbotten. Utvecklingen kan följas ur den statistik som förs av webbsajten eroakirkosta.fi

Under perioden 9-12 januari 2019 lämnade åtta personer församlingen i Kristinestad. Det blev lugnt i ett par dagar och i samband med insändaren i tidningen blev det igen fart på utträdet ur kyrkan och 15 -16 januari utträdde tio personer.

- Sammanlagt har aderton personer hittills lämnat församlingen kyrkan i år, ifjol lämnade två personer församlingen i Kristinestad under hela januari, säger Kaj Torrkulla som är informatör vid eroakirkosta.fi

År 2018 lämnade sammanlagt 53 personer församlingen i Kristinestad, de flesta i november-december.

Kyrkoherde Daniel Norrback och kaplan Markus Engström säger i en kommentar att de inte hittills i år har kontaktats av församlingsbor som vill lämna församlingen.

Skolan vill inte samarbeta med kyrkoherden och kaplanen

Kyrkoherdens och kaplanens uttalanden om homosexualitet har lett till en brytning mellan gymnasiet och högstadiet. Skolorna vill samarbeta med församlingen men inte med de här två personerna så länge de står fast vid sina åsikter.

- Vår människosyn och vår syn på allas lika värde skiljer sig rätt väsentligt från de uttalanden som getts av kyrkoherden och kaplanen.Skolan står inte för de här värderingarna, säger rektor Peter Grannas.

En del lärare och studerande har varit väldigt sårade och känt sig kränkta säger Peter Grannas och det var ett lätt beslut att avbryta samarbetet med de här personerna.

- Det finns andra personer i församlingen som vi haft ett tätare samarbete med och det fortsätter vi gärna med.

Artikeln har uppdaterats med uppgifter om skolans inställning den 16.1 2019 kl 18.30. De här uppgifterna var tidningen Sydösterbotten först ute med.

Artikeln har kompletterats 16.1 2019 kl.17.10 med uppgiften om antalet personer som hittills lämnat församlingen i Kristinestad.

Diskussion om artikeln