Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen misstänker att en kvinna fångat eller importerat vilda vargar för uppfödning - tre vargar avlivades genast

Från 2019
Varg på vintern.
Bildtext Varg i vinterlandskap.
Bild: YLE

En kvinna bosatt i Egentliga Tavastland misstänks för att ha brutit mot lagen genom att ha köpt eller importerat tre vilda vargar. Det är ett brott att inneha vilda djur, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Kvinnan hade gömt ett eller flera djur hos sina bekanta. Polisen gjorde en husrannsakan på tre ställen i södra Finland den 9 januari och hittade tre djur som enligt experter är vargar.

Djuren var i så dåligt skick att de omedelbart avlivades.

Djuren var skygga och ohanterliga för människor. De var också uppenbart stressade och led, uppger polisen.

Mörk utebastu

- Två av djuren hölls i en mörk utebastu där det, när husrannsakan genomfördes, inte fanns vare sig mat eller vatten, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Anne Hietala.

Det fanns också en oro för att djuren skulle släppas ut i naturen.

DNA-prover togs för att säkerställa att djuren var vargar. Resultaten är inte ännu klara.

Djurskyddsbrott och naturskyddsbrott

Den huvudmisstänkta kvinnan är på sannolika skäl misstänkt för grovt djurskyddsbrott och för naturskyddsbrott. Hon häktades den 12 januari.

Också kvinnans två bekanta misstänks för naturskyddsbrott. Den ena av dem misstänks dessutom för djurskyddsbrott.

Förundersökningen har visat att kvinnan antingen har hämtat djuren till Finland från Ryssland eller har fångat in dem i naturen. Polisen misstänker att hon tänkte föda upp korsningar av varg och hund.

Den huvudmisstänkta hade över 60 hundar på sin gård, säger polisen. En del av dem misstänks vara korsningar av varg och hund. Det fanns också andra djur på gården.

Polisen tipsades om fallet i början av januari. Fallet utreds av en utredningsgrupp som grundades hösten 2018 och som är specialiserad på brott riktade mot djur. Gruppen är verksam vid Helsingfors polisinrättning.

Diskussion om artikeln