Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eero Markkanens agent försvarar flytten till Indonesien: "Jag har skrattat åt att man är så negativa och har svårt att se den stora bilden i Finland"

Från 2019
Eero Markkanen på landslagets träningar i Helsingfors hösten 2018.
Bildtext Eero Markkanen på landslagets träningar i Helsingfors hösten 2018.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Fotbollsspelaren Eero Markkanen har haft svårt att få till det under de senaste säsongerna och många lyfte på ögonbrynen då han tog ett kontroversiellt kliv till den indonesiska ligan. Spelaragenten Jonne Lindblom medger att han inte har stenkoll på Markkanens nya liga men tycker att valet var motiverat. Eero ser det här som en nystart i en ny omgivning, säger Lindblom.

Den 27-årige anfallaren kritade i måndags på för PSM Makassar som förra säsongen slutade tvåa i ligan, bara en poäng efter mästaren Persija Jakarta.

Just nu laddar lagen upp inför den kommande säsongen. År 2018 började ligan i mars och avslutades i december.

Markkanens flytt har väckt stor uppmärksamhet i Makassar som är en av Indonesiens största städer.

– Det var helt otroligt. Jag har besökt rätt så många länder men aldrig sett ett sådant medieuppbåd, säger Markkanens spelaragent Jonne Lindblom till Yle Urheilu.

"Eero ser det här som en nystart"

Efter pigga insatser i allsvenska AIK under våren 2014 kritade Markkanen under sommaren på för spanska Real Madrid.

I augusti 2015 bröts Markkanens kontrakt med den spanska storklubben och efter det har finländaren haft svårt att hitta sin plats.

– Eero ser det här som en nystart i en ny omgivning. Vi ser det som en spännande utmaning. Karriären fortsätter.

"Man har svårt att se den stora bilden"

Markkanens flytt till Indonesien har fått många att lyfta på ögonbrynen och ifrågasätta hans ambitionsnivå.

– Jag har lagt märke till kommentarerna. Jag har skrattat åt att man är så negativa och har svårt att se den stora bilden i Finland, säger Lindblom.

Eero Markkanen är redan på plats i Dresden och nya klubben Dynamo.
Bildtext Eero Markkanen i Dynamo Dresdens tröja.
Bild: imago/Steffen Kuttner/ All Over Press

Efter tiden i Real Madrid har Markkanen spelat för RoPS (2015) i Finland samt AIK (2016–18) och Dalkurd (2018) i Sverige. Från AIK hann han vara utlånad till tyska Dynamo Dresden (2017–18) och danska Randers (2018).

– Trots att Eero har haft det jobbigt under det senaste 1,5 året så har det funnits ett överraskande stort intresse för honom. I Sverige hade många lag velat ha honom. I Polen fanns det ett lukrativt erbjudande med europeiska mått mätt. Från England fanns det erbjudanden.

"Uppriktigt sagt vet jag inte hur stor fotbollen är"

Lindblom tror att Markkanen har goda förutsättningar att lyckas i sin nya klubb som han har tecknat ett ettårskontrakt med.

– Eero har sina styrkor i den här omgivningen. Spelarna är små så Eero kan som en storväxt spelare dra nytta av sin storlek och styrka. De lokala spelarna är snabba och överraskande skickliga. Det taktiska kunnandet är däremot sämre.

– Uppriktigt sagt vet jag inte hur stor fotbollen är här. Men sett till befolkningen är Indonesien världens fjärde största land.

För en vecka sedan gjorde Eero Markkanen segermålet i träningsmatchen mot Sverige.
Bildtext För en vecka sedan gjorde Eero Markkanen segermålet i träningsmatchen mot Sverige.
Bild: AFP / Lehtikuva

PSM Makassar består huvudsakligen av inhemska spelare. Markkanen har också sällskap av ett par nederländare och australiern Aaron Evans.

– Utlänningarna är storstjärnor här. De kan inte gå någonstans. Evans gav oss ett par nyttiga tips. Det går inte att besöka ett köpcenter för då omringar människorna en direkt. Då vi lämnade stadion behövde vi assistans av vakterna. Eero var lite konfunderad men han verkar trivas.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln