Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Deltagare i sökoperationen på Blåbærfjellet: Vi vill hitta dem och föra tillbaka dem till familjerna

Från 2019
Uppdaterad 17.01.2019 08:22.
Räddningspersonal vid Blåbärsfjällets fot.
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Under sökoperationen på Blåbærfjellet i Tamokdalen i Norge skickas grupper om tio personer upp för att gräva fram de fyra omkomna skidturisterna. En av dem som är med i sökoperationen är Kjell Roger Andersen från Röda Korset.

Den första gruppen om tio personer hade redan åkt upp när Anna Ruda, Yles reporter på plats, fick en pratstund med Kjell Roger Andersen.

Kjell Roger Andersen
Bildtext Kjell Roger Andersen
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Andersen trodde att det blir en krävande operation eftersom det är ett högt fjäll. Dessutom snöade det lätt och var kallt uppe på fjället.

- Vi har planerat det så att vi jobbar i skift. Några är med i insatsen och några är här nere klara att ta över när de gjort sitt arbete, säger Andersen.

Har du grävt i en lavin tidigare?

- Dessvärre är det så att Röda Korset i Tromsö har mycket erfarenhet av laviner. Det sker dessvärre lavinolyckor i stort sett varje år. Och vi har varit med på ganska många av dem.

"Vi vill vara till hjälp för andra"

Andersen säger att det är väldigt tungt att gräva i en lavin eftersom snön blivit mycket hårt packad.

- Därför blir det svårt att gräva i sådan här typ av snö, men det vet vi inte än hur det är förrän den första gruppen kommer tillbaka.

Räddningspersonalens utrustning.
Bildtext Manskapet uppe på fjället gräver för hand med spadar.
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Varför vill du vara med och göra det här?

- Vi vill vara till hjälp för andra. Det här är något vi tränar på mycket. När det sker sådana här olyckor vill vi gärna bidra så att vi kan hitta dem och få dem tillbaka till familjerna.

Frustrerande att behöva vänta i två veckor

I en lavinolycka handlar det om minuter för att kunna hitta de drabbade vid liv. Operationen på Blåbærfjellet är en sökoperation och inte en räddningsoperation. Lavinen inträffade för två veckor sedan.

Hur är det när ni inte söker efter levande utan omkomna?

- Det är kanske lite lugnare än en vanlig räddningsaktion för då finns det ju en tidsfaktor. Nu är det säkerheten för manskapet som är i fokus. Allt går kanske i ett lugnare tempo. Och så vet vi ju dessvärre utgången på vad vi finner.

På grund av dåliga väderförhållanden och risken för nya laviner har sökoperationen försvårats. Under tisdagen sprängdes snömassor för att undvika att nya laviner inträffar när manskapet rör sig på fjället.

Hur har det varit att vänta i två veckor?

- Det har varit lite frustrerande, men så är det här när det blåser snö uppe i fjället.

- Området är ju lavinfarligt och komplicerat, det är svårt att komma in och ut utan att utsätta sig för stora risker när man ska ha upp så mycket folk på fjället.

Lavinolyckan i Nordnorge 2019

Diskussion om artikeln