Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm tror endast på 1–2 VM-medaljer: "Arbetet borde ha gjorts under sommaren"

Från 2019
Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang.
Bildtext Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm tror inte på medaljregn.
Bild: Yle

Med en dryg månad kvar till invigningen av VM på skidor i Seefeld ser det ut som att medaljskörden skulle bli klart sämre än under de två senaste vintrarna. Efter fem VM-medaljer i Lahtis 2017 och fyra OS-medaljer i Pyeongchang 2018 tror Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm att vi denna vinter får nöja oss med en eller två medaljer.

Mycket tyder på att misstag har gjorts under träningssäsongen och enligt Lindholm finns medaljchanserna i praktiken på två distanser.

– Jag tänker främst på Iivo Niskanen på 15 km klassiskt och på sprintstafetten för herrar där Niskanen tillsammans med Ristomatti Hakola bildar en bra duo.

Toppnamnen i sämre skick än förra vintern

I skidlandslaget är det fyra toppnamn som har bildat stommen under de senaste säsongerna och samtliga ligger antingen klart eller en aning från fjolårsformen.

– Iivo Niskanen är nära men ännu inte på toppnivå. Han är på väg mot formen och 15 km klassiskt är en distans som han har vunnit tidigare i VM. Han åkte bra i Skandinaviska cupen för en dryg vecka sedan och jag litar på att han med hjälp av tränaren Olli Ohtonen hittar formen till VM.

Iivo Niskanen jublar
Bildtext Iivo Niskanen försöker förlänga guldsviten
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

– Matti Heikkinen vet väl inte riktigt någon hur det är med. Han hade problem med pulsen i december i Davos. Han fick inte upp pulsen ordentligt under sina lopp och ingen visste vad som låg bakom det. Inte ens nu verkar någon veta varför.

– Man har inte sett till Heikkinen på en tid nu efter att han hoppade av Tour de Ski. Men han brukar kunna toppa formen till stora mästerskap, så hoppas att det lyckas i år också.

"Fortfarande saknas någonting"

I OS i Pyeongchang tog Krista Pärmäkoski brons på 10 km fritt och i skiathlon.

– Krista ligger lite bakom fjolårets form. Hon har legat femma-sexa i cupen, så hon är inte långt bakom, men fortfarande saknas någonting. Medalj blir inte lätt då Therese Johaug har varit överlägsen och dessutom är svenskorna Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson bra. Därtill finns Tour de Ski-segraren Ingvild Flugstad Östberg och Jessica Diggins.

Krista Pärmäkoski tappade tredjeplatsen på slutet.
Bildtext Krista Pärmäkoski är ett blåvitt medaljhopp.
Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

– Kerttu Niskanen har haft problem under den här säsongen. Någon säger att hon har tränat lite väl hårt och mycket under hösten men jag vet inte om det stämmer. Hon har inte hittat sig själv och var klart bättre exempelvis för tre år sedan.

– Hon har tagit det lugnt under den senaste månaden och ligger i träning. Nu ska hon vara med igen under världscupveckoslutet i Otepää och vi får ju bara hoppas att hon så småningom hittar sitt riktiga jag.

Av de övriga åkarna lyfter Lindholm fram några yngre förmågor som kan överraska glatt och räknar upp namnen Susanna Saapunki, Eveliina Piippo och Joni Mäki.

Tiden håller på att ta slut

Med en månad kvar till VM i Seefeld finns det inte mycket man längre hinner göra för att ändra på läget, anser Lindholm.

– Grundjobbet görs under sommaren och hösten och det är svårt att förbättra så många minuter eller sekunder under vinterhalvåret.

– Arbetet borde ha gjorts under sommaren. Det verkar som att man har gjort misstag i träningen inför säsongen eftersom så många strular med formen. Det kan hända att det har blivit för mycket mängd och för lite intensitet. Det är svårt att säga.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln