Korsholmarna ska få argument för och emot fusion hem på posten – oklart om det kan tina upp klimatet
Under två veckoslut i februari ska 24 korsholmare tillsammans arbeta fram ett kort utlåtande med argument för och emot en fusion med Vasa. Om det kan mjukna diskussionsklimatet i Korsholm är forskare osäker på.
Förra veckan fick 1 400 korsholmare hem ett brev med en inbjudan till ett medborgarråd. Av de som anmäler sitt intresse väljs 24 personer ut.
När medborgarrådet är klart med sin uppgift ska det finnas ett utlåtande på en till två sidor med argument för ett självständigt Korsholm och för en fusion med Vasa.
- Vad är det som talar för att Korsholm ska gå ihop med Vasa, vad är det som talar för att Korsholm ska vara självständigt? De ska sammanfatta det här till ett utlåtande som skickas ut till hela Korsholms befolkning innan folkomröstningen, säger Kim Strandberg som är akademiforskare och docent i statsvetenskap vid Åbo Akademi i Vasa.
Hur väljer ni ut 24 personer av de 1 400 som har fått hem brevet med inbjudan?
- De kommer att väljas så att de så gott det går motsvarar Korsholms befolkning. Det man kan se på då är könsfördelning, åldersfördelning, kommundelar och lite ska vi också se på åsiktsspridning, säger Strandberg.
Bara använts på två ställen tidigare
Enligt Strandberg är det väldigt ovanligt med medborgarråd av den här typen. Det har tidigare använts i delstaten Oregon i USA och på Island.
Medborgarrådet i Korsholm är en del av forskningsprojektet paloresearch där forskare från Åbo universitet och Åbo akademi är med.
- Medborgarråd är en tyngre form av de medborgardiskussioner som vi hade i Korsholm ifjol. Medborgarråd går mera djupt in på en viss fråga, säger Strandberg.
Polariserad diskussion ska inte komma in i medborgarrådet
Inför folkomröstningen i Korsholm har diskussionsklimatet blivit hårdare, både bland förtroendevalda och så att säga vanliga invånare.
Medborgarrådet ska alltså ge ett utlåtande med argument för och emot men Strandberg är skeptisk till om det kan lätta upp diskussionsklimatet generellt.
- Det är svårt att generellt säga om det kan påverka i hela kommunen. Det kommer att vara väldigt strikt under medborgarrådets träffar. De kommer att ha samtalsledare och de samtalsledarna har enormt många instruktioner hur de ska styra upp det hela så att det i den situationen inte tillåts smutskastning eller något sådant. Men om det sedan hjälper det generella klimatet är jag mera skeptisk till.
Kan du som statsvetare kommentera diskussionsklimatet i Korsholm så här inför folkomröstningen?
- Det är ju ganska polariserat. Det såg man också i invånarenkäten som vi gjorde ungefär den här tiden ifjol. Det är två läger, starkt emot och starkt för och så fanns det en liten grupp som var obestämd. Det syns i debatten i offentligheten också.
Strandberg har svårt att uttala sig om sociala medier eftersom han inte alls följt med debatten där. Även om han förstått att diskussionerna där gick heta åtminstone under fjolåret.
Däremot har han följt med debatten i dagstidningarna.
- Jag tycker att insändarna i tidningen är helt sakliga. Där har jag inte sett att det skulle vara något desto värre. Under diskussionerna som vi hade ifjol fanns det vissa tillfällen där det for lite över. Men ibland gick det riktigt bra så det är lite olika.
Medborgarrådet sammanträder i Korsholm 9-10 och 16-17 februari. Allmänheten har möjlighet att följa rådets arbete under vissa tidpunkter som meddelas senare. Här kan du läsa mer om medborgarrådet.