Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snöovädret drar över södra Finland – värst i Helsingfors och Östnyland

Från 2019
Uppdaterad 17.01.2019 08:14.
Snöyra i januari 2019.
Bild: Lehtikuva

Ett snöoväder har anlänt till södra Finland och bidrar med ändringar i kollektiv- och flygtrafik. Bilister och fotgängare uppmanas av polisen vara försiktiga och stanna hemma så gott det går.

I början talade man om att Nyland kunde drabbas av drygt 20 centimeter snö under torsdagen, men nu meddelar Meteorologiska institutet att snöyran verkar bli mildare än man hade tänkt. Det ser ut att komma mindre än 20 centimeter snö.

Snön började falla i Västnyland kring midnatt på onsdag och därefter har snöovädret rört sig österut.

I Åboland har snöfallet avtagit och i Västnyland regnar det något, medan snön ännu faller kraftigt i Helsingforsregionen och Östnyland. Det ser ändå ut som om snöovädret återvänder västerut igen senare på morgonen och dagen.

– Det snöar på tvären, säger meteorolog Toni Hellinen.

Reservera tid i trafiken

VR meddelade redan under onsdagen att man ställer in en del av huvudstadsregionens tågtrafik på torsdag. De har skurit ner på antalet A- och K-tåg som trafikerar. Förseningar kan förekomma.

De fokuserar på kustbanan mellan Helsingfors och Åbo, men ställer in alla Y-tåg förutom ett som gick från Karis till Helsingfors på morgonen. Också alla D-tåg som trafikerar Riihimäki-Helsingfors är inställda och R-tåget från Helsingfors klockan 15.51.

I Helsingfors kör också något färre spårvagnar, bussar och metrotåg. HRT meddelar att de har skurit ner på trafiken med ungefär 20 procent från det vanliga.

Om man har möjlighet så lönar det sig att hålla en distansdag från jobbet.

― Mika Jaatinen, chef på Traffic Management Finland

Väglaget är också dåligt och det gäller att köra försiktigt. Polisen uppmanar både fotgängare och bilister att vara försiktiga.

Från Traffic Management Finlands sida uppmanar man folk att stanna hemma så långt det går.

– Om man har möjlighet så lönar det sig att hålla en distansdag från jobbet eftersom väglaget är dåligt och svårigheter syns i kollektivtrafiken, säger Traffic Management Finlands chef Mika Jaatinen.

I söder är speciellt väglaget mellan Helsingfors och Borgå dåligt, i Lojo och Borgå likaså. Väglaget är också särskilt dåligt på riksväg 10.

Många utan el och inställda flyg

Strax efter klockan sju på torsdagsmorgonen var 1 500 hushåll utan el, dock få hushåll i södra Finland. Det gäller främst personer i Mäntyharju, Heinola och Pertunmaa.

Du kan följa med läget här.

Finnair meddelade på onsdagen att de ställer in flera flyg för att göra flygtrafiken smidigare. De som drabbas av det här kommer att omplaceras till andra flygrutter.

Totalt handlar det om 41 flyg som Finnair ställer in. Uppgifter om vilka flyg det gäller hittas på Finnairs webbplats och resenärerna har också meddelats om saken.

Artikeln uppdaterad kl.07.53 med ny information från Meteorologiska institutet om att snöyran ser ut att bli mildare än man hade tänkt.

Källor: Yle, STT

Diskussion om artikeln