Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Expertens tips för konstruktiva fusionsdiskussioner: "Fokusera på det man är ense om"

Från 2019
Uppdaterad 17.01.2019 09:58.
Annika Tidström i vintermiljö.
Bildtext Annika Tidström.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Att fusionsdiskussionerna mellan Korsholm och Vasa orsakar konflikt är naturligt, enligt professorn Annika Tidström. Förändring väcker alltid starka känslor, säger hon och ger några tips på hur man kan komma vidare i en konfliktsituation.

Diskussionerna kring den eventuella fusionen mellan Vasa och Korsholm fortsätter att gå heta.

Det här märktes bland annat under det emotionellt laddade fullmäktigemötet i Korsholm på måndagen, där både burop och skratt hördes under ett anförande gällande fusionen.

- Fusioner innebär förändring och förändring väcker alltid starka känslor, säger Annika Tidström, professor i företagande vid Vasa universitet.

Tidström är väl bekant med konflikter. Hon har sedan 1999 regelbundet utbildat, konsulterat och föreläst om konflikthantering i organisationer. Bland de hon utbildat finns även kommunpolitiker.

Ett personangrepp kan leda till fler personangrepp

Att just fusionsdiskussionerna blir emotionella, osakliga och spårar ur förvånar inte Tidström.

- Frågor som väcker starka känslor och som har att göra med tradition, trygghet och rädslan för nytt och att mista något som är värdefullt för en, så där kan det finnas en tendens att man går in på personangrepp.

Tidström ger två andra orsaker, förutom starka känslor, som kan leda till att fokuset flyttas från sakfrågor till person.

- Oberoende var vi jobbar, så har vi erfarenhet av relationer till människor. Och de är svåra att sätta i skrivbordslådan och inte ta fram.

Låt saker ha konflikter, tala med varandra och lyft inte upp personer som föremål för konflikter

Det andra är att det kan vara svårt att låta bli att gå till personangrepp ifall någon annan redan börjat.

- Om någon säger "Hördu Annika, hur säger du så där?" då är det kanske lättare för mig att också säga "hördudu" och bemöta dig på samma sätt. Då kan vi hamna in i ett träsk av personangrepp.

- Det är svårare och krävs mer av människan att inte gå tillbaka med personangrepp utan istället lyfta sakfrågan det är lite av en konst, fortsätter Tidström.

"Fokusera på likheterna"

För att debatten ska hållas saklig och konstruktiv ger Tidström några tips.

- För det första är det acceptansen och respekten för hur det än blir. Förändringar och att man går framåt i saker och ting är oundvikligt. Det är en konkret del av vårt liv i synnerhet i dagens samhälle när allt förändras så snabbt.

Den andra saken att tänka på är att vi är olika och ska vara olika, enligt Tidström.

- Politiker ska ju tycka olika. Det skulle inte vara ett demokratiskt samhälle om det inte fanns förtroendevalda som representerar olika åsikter.

Ett tredje och mer konkret tips är att fokusera på det man tycker lika om.

- Istället för att lyfta olikheterna på bordet kunde man vända det och säga: "Vi är i alla fall överens om att vi vill leva i en kommun där invånarna mår bra, där det är tryggt och där det finns bra service". Så man vänder på steken, tar fram det man är ense om och börjar där.

- Och låt saker ha konflikter, tala med varandra och lyft inte upp personer som föremål för konflikter, tillägger Tidström.

Sociala medier har potential men kan också skapa konflikt

Idag förs många politiska diskussioner även på sociala medier.

De som följt med någon politisk kommentarstråd, till exempel på Facebook, vet att de ofta kan spåra ur, vara ensidiga och innehålla personangrepp. Även när politiker är med i diskussionen.

Tidström tycker det är bra att politiker kan föra fram sina åsikter på sociala medier, men säger att det är viktigt att fundera på hur man gör det eftersom det är offentligt och vem som helst kan se vad man skriver.

- Barn, ungdomar, åldringar och olika samarbetspartners kan se det. Man exponerar sig och sina åsikter, så man behöver tänka på det när man bygger sitt eget brand.

Ett gott verktyg för konflikthantering är direkt kommunikation mellan människor för att nå samförstånd

Tidström är också skeptisk till sociala medier som konflikthanteringsverktyg. Åtminstone efter att ha sett några exempel på hur de aktuella fusionsdiskussionerna kan se ut.

- Det verkar som att de aktuella diskussionerna inte hjälper till med konflikthanteringen utan mer hjälper till att skapa konflikter. Ett gott verktyg för konflikthantering är direkt kommunikation mellan människor för att nå samförstånd.

Tidström tror ändå sociala medier har potential som forum för konstruktiva diskussioner, men då gäller det att se den möjligheten.

- Om jag var politiker skulle jag se det som en kul möjlighet och utmaning att försöka snappa upp väsentliga sakfrågor från en diskussion och lyfta fram dem och försöka komma vidare. Försöka få in nya insikter som kan föra sakerna framåt i en konstruktiv och positiv anda.