Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Måla stort och förnya ett helt rum

Från 2019
Uppdaterad 31.01.2019 20:07.
Måla stort och förnya ett helt rum - Spela upp på Arenan

Känner du också att det behövs en förändring? Längtar du efter något nytt och fräscht? Då tycker jag du ska satsa på en ny tavla. En stor målning som du fixar själv. Här kommer tipsen!

Du behöver:

  • en träskiva i lämplig storlek
  • akrylfärger
  • penslar
  • blyertspenna
  • linjal

Mall på Camillas hare (pdf)

Hare, räv eller uggla - djur är tacksamma motiv

Det första du skall göra är att välja det djur du vill måla. Jag valde haren, den är tjusig med sina långa öron och passar ypperligt i de höga smala block som jag delar in skivan i.

Pappersmall av hare på träskiva.

Att dela in en yta i tre delar funkar alltid. För att det ska bli exakt samma form på de tre hararna är det bäst att rita upp djuret på ett stort papper/wellpapp och klippa ut och sedan rita av mallen på skivan.

En färgskiss underlättar

Det underlättar mycket att först göra en färgskiss, som du kan följa när du sätter igång med målandet. Eftersom det är tre block blir huvudfärgerna också tre till antalet.

Jag valde blågrön, roströd och skivans egen träyta. Ta en färg i taget och jobba systematiskt igenom alla ytor.

Halvmålad träskiva på ett bord.

Geometriska former och avvikande färger skapar spänning

Nästa steg är att rita ut linjer och cirklar - enkla geometriska former som skapar spänning och mönster i målningen. Det ger även möjlighet att experimentera med flera färgnyanser.

Blir det färg över från huvudfärgerna kan du gärna använda dem som bas när du blandar till nya kulörer. Då får du färgerna att passa ihop på ett naturligt sätt.

Det är alltid bra att måla någon detalj i en avvikande färg - också det för spänningens skull.

Använd flera penslar

Använd olika storlekar på penslarna för att undvika de värsta målarmissödena. Tunna fina penslar till små ytor och breda flata penslar till de stora blocken.

Målning av tre harar med geometriska mönster.