Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Staten skulle tjäna 6 miljoner om året om studerande fick förtjäna mer – Sampo Terho: "Alldeles utmärkt förslag"

Från 2019
Uppdaterad 17.01.2019 13:42.
En gris sparbössa som är sönder och euro mynt ligger bredvid. Fpa logo i hörnet på en flygande säck av pengar.

En färsk rapport från Löntagarnas forskningsinstitut visar att inkomstgränsen för studiestöd kunde höjas med hela 50 procent utan att staten förlorar något på det. Staten skulle tvärtom vinna 5,9 miljoner euro om året på att höja inomstgränsen.

I dagens läge kan en person som lyfter studiestöd nio månader om året ha en årsinkomst på högst 11 973 euro. Enligt beräkningar gjorda av Löntagarnas forskningsinstitut kunde man höja inkomstgränsen med 50 procent till 18 000 euro om året.

Ändringen skulle leda till ökade intäkter för staten.

Inte slopa inkomstgränsen helt

Forskningsinstitutet poängterar ändå att inkomstgränsen för studiestödet inte kan slopas helt och hållet. Det skulle leda till att studerande med mycket hög lön kunde lyfta studiestöd.

De anser ändå att den inkomstgräns som gäller för tillfället hindrar studerande från att förtjäna så mycket som de vill. Svårigheterna syns tydligt i inkomstfördelningen.

Rapporten har överlämnats till minister Sampo Terho (Blå) som ett alternativ till den nuvarande inkomstgränsen. I rapporten ingår information om vad det skulle innebära om inkomstgränsen höjdes, sänktes eller hölls på nuvarande nivå.

Terho betecknar rapporten som "ett alldeles utmärkt förslag".

– Tidigare rapporter har visat att det skulle kosta enorma summor att höja inkomstgränsen men i den här grundliga rapporten kommer det fram att det i stället skulle ge stora skatteintäkter.

Poliitikko ja kansanedustaja Sampo Terho, Sininen eduskuntaryhmä (Uusi vaihtoehto), Pikkuparlamentti, 10.11.2017.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Terho betonar att förslagen även är bra på långsikt: det är viktigt att studerandena smidigt kommer in i arbetslivet efter studierna, vilket jobb under studietiden ofta möjliggör.

– Det här skulle vara en utmärkt förnyelse också för att det är viktigt att uppmuntra unga att börja jobba tidigt. Studierna och arbetsliv ska inte vara helt åtskiljda delar av livet utan finnas nära varandra.

5,9 miljoner euro mer till staten

Förslaget är alltså att höja inkomstgränsen från cirka 12 000 euro om året till 18 000 euro för dem som lyfter stöd under en period på nio månader.

Det här förslaget hade bidragit till en vinst på 5,9 miljoner euro om året för staten. Denna beräkning har gjorts med hänsyn till skatteintäkter och transfereringar.

Om en studerande i den nya modellen skulle överskrida inkomstgränsen leder det inte till att hen måste betala tillbaka en del av studiestödet. I stället skulle hen få betala mer skatt.

I exempelvis Danmark och Norge är inkomstgränsen högre och där finns en tilläggsskattesats på 50 procent för fall där inkomstgränsen överskrids.

FPA:s logga
Bild: Tiina Jutila / Yle

Förlängd studietid?

Ur den nya rapporten framkommer inte hur en högre inkomstgräns skulle påverka studietiden. Enligt Sampo Terho tyder andra tidigare utredningar emellertid på att studietiden inte nämnvärt påverkas av jobb vid sidan om studierna.

– En rimlig mängd jobb under studierna påverkar inte de ungas studietakt negativt. Aktiva unga får sin examen inom utsatt tid oberoende av om de jobbar vid sidan om.

Artikeln uppdaterades kl. 13.05 med flera kommentarer av Sampo Terho.