Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Norrena & Frantz: Så får du till en schysst skilsmässa

Från 2019
Uppdaterad 19.01.2019 10:22.
Man och kvinna sitter på säng, kvinnan vänder sig bort från mannen
Bild: Aleksandr Davydov

Det är knappast någon som ser en skilsmässa som en lätt sak, vare sig känslomässigt eller praktiskt. Men hur delar man upp livet, pengarna och barnen på ett snyggt sätt?

Det är allt annat än lätt att vara givmild och empatisk då man helst skulle vilja drämma en stekpanna i huvudet på sin blivande f.d. livskamrat. Sårade känslor, ledsna barn och pressad ekonomi kan få vem som helst på knä.

Går det att genomföra en skilsmässa på ett snyggt sätt, så det blir så bra som möjligt för alla inblandade? Norrena & Frantz frågade efter era bästa skilsmässotips - och ni levererade!

Mina bästa tips!

- Var ärlig ifall det är så att du hittat en annan. Det blir bara värre om sanningen kommer fram senare.
- Gå i skilsmässo-terapi tillsammans, men ljug inte i terapin, för då kommer ni inte vidare.
- Oberoende hur nykär du än är, tänk mer på barnens behov än på dina egna. Det är oftast väldigt tungt för barn då föräldrar skiljs, men skona dem från relationsdrama och skona dem från nya partners minst ett år efter skilsmässan.

Skona barnen från nya familjearrangemang när skilsmässan fortfarande är färsk. Man kan inte kräva att barnen älskar nya partnern och hens barn.

En kvinna och en pojke vid ett bord. Kvinnan har fingret i luften och pojken lyssnar på henne.
Bild: Mostphotos

Barnen var tvungna att sätta gränser för hur mycket dåligt beteende de klarade av att ta från sin far. De satte också gränser för hur jag kunde bete mig, och jag respekterade dem.

Idag, fem år senare, har vi alla överlevt mer än väl. Det senaste året har barnens relation till sin pappa förbättrats betydligt, han har medgett de fel som han begått och bett om ursäkt.

Min ilska och bitterhet rann av med tiden. Om inte barnen hade tagit så stor skada, skulle jag idag vara tacksam för att den nya kvinnan for iväg med min man så att jag kunde börja ett nytt liv.

- Ellen, 41

Barnen ska få träffa oss båda så ofta som möjligt

Vi hade som tur insett redan tidigare att vi inte hade något gemensamt förutom barn och hus, men det kom som en chock för mig att barnens pappa plötsligt valde att kasta in handduken och ge upp.

När vi funderade på hur barnen skulle vara hos oss utgick vi från att barnen ska ha det bra. Vi har delat upp helgerna så att vi har två delade helger och två egna helger med barnen.

Vi försöker göra så att barnen ska få träffa oss båda så ofta som möjligt. Passar oss, kanske inte för andra.

Vi är inga goda vänner och kommer säkert aldrig att bli det, men vi vill båda barnens bästa vilket underlättar situationen.

Det finns nog mycket vi skulle kunna bråka om, pengar och egendom tex, men i slutändan är det inte värt det för det är bort från våra barn.

Det att vi gick skilda vägar var det bästa för alla och jag är i dagsläge tacksam för att han tog beslutet och gick.

Mina egna föräldrar har varit skilda i 15 år och de kan inte ännu heller vistas i samma rum. Man kan nog lätt säga att alla lider av det.

- Helmi, 30 år

Det blev bättre efter att mitt ex hittade en ny partner

Relationen blev harmonisk från den dagen mitt ex själv hittade
en ny partner. Själv hann jag först trots att jag inte var den som gjorde slut, vilket ledde till svartsjukedrama.

- Rebounderman, 38

Man sitter och tittar ut över en stad i solnedgången.
Bild: Mostphotos/chalabala.cz

Nu kan jag be min exman dra dit pepparn växer!

För oss var det det klassiska, mannen närmar sig 50 och finner ny yngre kvinna OCH vill skiljas med en himla fart.

Vi var gifta i över 25 år vi har två gemensamma barn men mannen gifte om sig och bildade ny familj inom loppet av ett år!

I chocken bet jag ihop och försökte för barnens skull hålla kontakten och vara saklig. Jag gick i terapi i ett par år, ensam.

Nu är barnen över 20 och jag kan äntligen slippa hålla masken! Jag kan med gott samvete be min exman dra dit pepparn växer.

- Martha 52

Gemensam avslutning med hela familjen

Vi var tillsammans i 25 år och har två jättefina döttrar. När vi beslöt att skiljas så var det ett gemensamt beslut.

Eftersom vi varit tillsammans länge så beslöt vi att göra det så ordentligt och 'fullvuxet' som möjligt för våra döttrars skull.

Vi packade och delade på alla våra saker och ting tillsammans. Vi tömde vårt gemensamma hem tillsammans och flytta alla våra prylar till våra egna nya hem.

Samma kväll som vi flyttat ifrån varandra gick vi ut och äta alla fyra som en civiliserad avslutning på vår tid tillsammans.

Familj som sitter runt ett bord och äter mat.
Bild: CC

Visst hade vi strider sinsemellan men vi kom överens om att aldrig tala illa om varandra framför döttrarna eller gräla framför dem.

Trots att vi gjorde allting schysst och fint så var det såklart mycket svårt och ledsamt ibland. Vi var också på tre semesterresor tillsammans alla fyra för det blev betydligt billigare.

Idag, 16 år senare är mitt ex omgift och vi kommer alla mycket bra överens. Jag är i en ny särbo relation sedan 6 år.

- En nöjd och tillfreds kvinna, 63år

Vi fungerar som ett team även efter skilsmässan

Efter min skilsmässa för 6 år sedan bestämde jag och mitt ex för att dela veckan så att barnet var aldrig längre än 3-4 nätter borta från den ena föräldern.

Pappan fick bli närförälder, få barnbidraget, få alla officiella brev gällande barnet till sin adress eftersom jag fick jobb på annan ort.

Det var bättre att barnet fick hålla samma dagisplats, bo nära mor- och farföräldrar än att jag skulle rycka loss barnet från allt det trygga.

Vi har fortfarande problem med pappans opålitlighet och ibland är jag för snäll och för flexibel då han skiter i tidtabellerna. Trots detta anser jag att vi har en bra relation.

Man och kvinna sitter i soffa och ser leende på varandra
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Mina tips åt andra i motsvarande situation, framför allt om man är orolig för att den andra föräldern kan vara farlig/skadlig för barnet:

- Prata öppet på daghem/skola, hos barnatillsyningsmannen och med ditt stödnätverk.
- Försök identifiera vad som är på riktigt viktigt för barnet och vad som är ditt eget ego projekt eller hämnd på exet.
- Kom ihåg att barnet har rätt att ha en relation med båda föräldrarna. Det här påminner jag mig om när det är svårt.
- Kom ihåg att exets nya make/maka är en till vuxen människa i barnets liv som kan ge trygghet, närhet och kärlek till barnet. Vi har aldrig för mycket av det i våra liv.
- Gå i terapi (ensam) och jobba med ditt egna välmående.

Idag är jag otroligt stolt över oss (exet och mig själv). Vi deltar i allt som har betydelse tillsammans, så som skolans fester och föräldrakvarter mm.

Vi träffades genom att jobba tillsammans som ett team och vi fortsätter att jobba som ett team i vårt barns liv.

- Team-spelare, kvinna, 32

Hur får man till en lyckad skilsmässa? - Spela upp på Arenan