Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

773 miljoner mailadresser läckta - kolla här om du också är drabbad

Från 2019
Uppdaterad 17.01.2019 21:32.
Man med dator.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

På torsdagen uppdagades igen en enorm dataläcka, då datasäkerhetsexperten Troy Hunt gjorde omvärlden medveten om att hundratals miljoner mailadresser och miljontals lösenord flyter omkring på webben.

Hunt berättar att han fick flera tips om en stor dataläcka, som både ligger uppe på en molntjänst men också diskuteras på nätforum där hackare rör sig.

Mycket riktigt visade sig en samling mailadresser och lösenord ligga på molntjänsten MEGA, under namnet Collection #1. Enligt Hunt har filerna sedermera raderats på tjänsten.

Läckan har fått namnet efter mappen på molntjänsten, Collection #1, och verkar vara den näst största dataläckan i sitt slag hittills i historien med sina 773 miljoner unika läckta mailadresser. Endast dataintrånget hos mailföretaget Yahoo är större.

Har du också drabbats?

Troy Hunt redogör för ursprunget för uppgifterna, och de verkar härstamma från flera olika databaser över hela världen.

Om man vill ta reda på om ens adress eller lösenord har varit del av den nu aktuella eller flera tidigare dataläckor, kan man söka efter sin adress i databasen Have I been pwned? som Troy Hunt tillhandahåller.

Tjänsten är gratis och säker att använda intygar forskaren Andrew Patel vid det finländska it-säkerhetsbolaget F-Secure.

Vidare rekommenderar Patel att inte använda samma lösenord på flera olika tjänster och om man inte orkar komma ihåg alla sina lösenord, kan man alltid ta i bruk en lösenordsapp där man sparar alla sina lösenord bakom ett enda universallösenord.

Om det visar sig att din mailadress har läckt ut på nätet, lönar det sig att byta lösenord på alla tjänster som är kopplade till adressen samt för säkerhets skull också lösenordet till själva mailtjänsten.

Diskussion om artikeln