Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Broderligt" då Rysslands president Putin besökte Serbien

Från 2019
Uppdaterad 18.01.2019 05:40.
Programmet är inte längre tillgängligt
Rysslands president Vladimir Putin besöker Serbien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Med pompa och ståt tog Serbien emot Rysslands president Vladimir Putin på torsdagen. Putin gjorde det klart att Moskva är mån om relationen med sin bundsförvant, som är omgärdad av EU- och Natomedlemmar.

Det bombastiska mottagandet fick sin början redan i serbiskt luftrum då MiG-29-jaktplan, som Ryssland donerat till Serbien, eskorterade Putins flygplan till huvudstaden Belgrad.

Vid en gemensam presskonferens tackade Serbiens president Aleksandar Vucic Ryssland för deras stöd och intygade Serbiens lojalitet gentemot Ryssland. Putin å sin sida tackade Serbien för mottagandet och för det broderliga förhållandet länderna emellan.

Mottagandet i Belgrad bestod av en parad genom staden med tiotusentals människor. Paraden avslutades vid Savakyrkan, som presidenterna också besökte.

Enligt nyhetsbyrån AP hade tusentals människor skjutsats in till området kring kyrkan. Enligt president Vucic kritiker försökte regimen iscensätta ett större stöd bland folket än den faktiskt har. Flera medborgarorganisationer har också kallat torsdagens mottagande för ett "glorifierande av Putins auktoritära regim".

Motståndare till president Vucic har sedan december regelbundet marscherat samma rutt som paraden på torsdag, och krävt fria val och fria medier.

Balanserar mellan öst och väst

Somliga i Serbien stöder hur som helst Putin, och ett skäl för det är hans linje i frågan om Kosovo.

Kosovo bröt sig loss från Serbien år 2008, och medan de flesta västländer har erkänt landet har Ryssland vägrat göra det.

Medan Kosovo-frågan stampar på ställe, fortsätter Serbien gå en balansgång mellan öst och väst. Relationerna är goda till Ryssland, trots att Serbien försöker bli medlem i EU.

Ett medlemskap i Nato kommer däremot inte på fråga, och Serbien har också vägrat delta i västländernas sanktioner mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina.

Putin är mån om att bibehålla goda relationer med sin bundsförvant på Balkan, och kritiserade på torsdagen USA och västländerna för att pressa länderna på Balkanhalvön med i Nato.

Av Serbiens åtta grannländer är fem medlemmar i Nato och ytterligare två ansöker om medlemskap. Fyra av grannländerna är EU-länder och två försöker som bäst bli medlemmar.

Till skillnad från ett medlemskap i Nato, motsätter sig Putin inte ett serbiskt EU-medlemskap. Sakkunniga bedömer att Putin kanske vill ha en trogen allierad, eller till och med en trojansk häst, i EU-blocket.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln