Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Känslosam Leif Lampenius besegrade Kimi Räikkönen-boken: ”Min frus gratulationer värmer mest”

Från 2019
Leif Lampenius med sin pokal
Bildtext Leif Lampenius uppskattade utmärkelsen stort.
Bild: Lehtikuva

Årets idrottskulturpris gick något överraskande till Leif Lampenius, om vi ska tro vinnaren själv. Det gick kalla kårar då jag hörde mitt namn, säger Yle Sporten-legendaren.

Förra året gick idrottskulturpriset till sportdokumetärserien ”Idrottsfinland”. I år stod det mellan Leif Lampenius, Kimi Räikkönen-boken och företaget Amer Sports.

Lite efter klockan 19 var det dags att höra vad juryn på 300 personer hade kommit fram till.

– Är det därför vi sitter vid ett av honnörsborden längst fram. Det var det första jag tänkte på då jag hörde mitt namn, berättar Lampenius.

En hur stor överraskning var det för dig?

– Då och då har jag haft riktigt lite på känn att det kunde gå så, men det var nog en överraskning, en äkta överraskning.

Den nyss pensionerade sportjournalisten ansåg att han var allt annat än favorit till utmärkelsen.

– Det var svårt för mig att få priset. Vissa runt mig sa att hur ska jag nu klara mig mot Kimi Räikkönen-boken och inte har jag tjänat lika många miljarder under karriären som Amer Sports, säger ”Leffe” och drar på munnen.

Leif Lampenius med en pokal och blommor i handen
Bild: Tomi Hänninen

Ett pris som värmer

Att Leif Lampenius vann just idrottskulturpriset är något som gör honom extra glad.

– Det som gör att jag på riktigt tycker att det är stort är att en person som jobbar inom idrotten som jag kan få ett pris som heter ”Idrottskulturpriset”. Jag tycker inte det går att få en mycket finare utmärkelse.

En hur glad man är du just nu?

– Nog är jag glad. Jag har gjort mitt livsverk som journalist på svenska och jag inte är den typen av journalist som är intresserad av att lyfta fram sig själv, därför är jag så nöjd och fortätter.

– Jag har alltid jobbat med mänskan i centrum. Ett stort råd på 300 mänskor har varit och valt fram mig så nog går det kalla kårar då jag tänker att merparten av dem röstat på mig.

Och direkt efter han fick priset fick han ta emot gratulationer från höger och vänster.

– Nästan alla bekanta har kommit fram till mig. Idrottare, tränare och journalistkolleger. Namnminnet har jag lämnat hemma men plockar fram det till helgen då jag ska referera skidåkning.

Vilka gratulationer värmer mest?

– Nog var det väl ändå min frus gratulationer, säger en lycklig Lampenius.

Tror du att du belönades för arbetet med Sportmagasinet eller för din karriär som helhet?

– Juryn har nog sett en helhet, en vettig sådan. Referat, intervjuer och Sportmagasinet. Inte kommer man ju i från det att då man talar om dessa tre så har nog juryn kommit ihåg Sportmagasinet på samma gång. Inte handlar det endast om min helhet.

Hur ska detta pris firas?

– Jag vill först säga att pokalen är riktig tung, tippar på att den väger sju till åtta kilo. I och med att det är snöväder måste vi nog dra hem i något skede. Efter klockan 22 ska jag kolla med killen som håller våra långa åkervägar öppna från snön. Nog ska vi vara hemma klockan tolv, avrundar Lampenius före hemresan till Söderveckoski väster om Borgå.

Diskussion om artikeln