Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I dag väljs Stefan Löfven till statsminister och svenskarna är både nöjda och besvikna – Centerväljare: “Jag känner mig lite lurad på konfekten”

Från 2019
Stefan Löfven
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

I dag på förmiddagen röstar Sveriges riksdag fram socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister. Vi har frågat fem svenskar vad de anser om att få en nygammal statsminister och vad de tycker om den utlovade politiken.

Det har varit en ovanligt komplicerad regeringsbildning som har dragit ut på tiden. Nu står det ändå klart att Socialdemokraterna bildar regering tillsammans med Miljöpartiet och att regeringen stöds av mittenpartierna Centern och Liberalerna.

Efter sena förhandlingar beslöt sig slutligen också Vänsterpartiet för att rösta gult idag, det vill säga att de tolererar Stefan Löfven som statsminister.

Åsikterna om den nya regeringen delar sig bland de svenskar Svenska Yle har talat med.

Lars-Erik Palm, pensionär

– Jag tycker att det är den minst dåliga lösningen. Det är en väldigt svår situation. Om det istället hade blivit Moderaterna och Kristdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna, så hade det varit mycket sämre, tycker jag.

Lars-Erik Palm
Bild: Yle/Linda Söderlund

– Det är alldeles för mycket högerpolitik för min smak. Jag hade velat ha mera renodlad socialdemokratisk politik. Socialdemokraterna har delvis varit tvungna att sälja ut sig, jag tycker det är synd.

– På en skala från 1 till 10 ger jag stilpoäng 5 för processen att få till en regering. Det har visat sig att politikerna är mer oförutsägbara och att de kan tänka sig göra mer oväntade saker än jag hade trott. Politiken i Sverige har varit väldigt förutsägbar, det har gått i ganska fasta hjulspår i många, många år. Men det här var oväntade turer som har hänt nu.

Ylva Söderberg, art director

– Jag röstade själv på Centerpartiet och jag känner mig både besviken och lite lurad på konfekten. Det var inte riktigt det resultatet jag hade väntat mig. Det var inte det som sas innan valet, utan det har tagit en helt ny vändning.

– Dessutom tror jag att väldigt många svenskar är besvikna på att politikerna har tagit sådan tid på sig och att vi har varit i ett vakuum i den svenska politiken under tiden.

Ylva Söderberg
Bild: Yle/Linda Söderlund

– Jag tror kanske inte att jag röstar på Centerpartiet i nästa val. Jag har alltid tyckt att Centern är ett parti som jag kan stå bakom, men den här vändningen gör att jag inte känner likadant längre.

– Jag tänker att det är viktigt att invandrarna kommer ut i jobb och då måste man ta till det som krävs. Om det innebär att det blir lägre löner så tycker jag att det är bra, för jag tror att sättet att komma in i samhället är att komma ut i jobb och träffa svenskar och lära sig hur arbetet fungerar och också få använda språket.

– Om man kan genomföra den politiken som sägs, så kommer det komma ut något gott ur det hela.

Behzad Arta, sjukskötare

– Det är en svår situation i och med att man går mot nyliberalism. Det sätter hela arbetarfolket i en svår situation och vänstern kommer i kläm mellan nyliberalismen och fascismen.

– Det blir en nyliberalistisk regering och man vet inte vad Vänsterpartiet har förhandlat med Socialdemokraterna. Det är tuffa tre och ett halvt år som återstår, att se hur den svenska välfärden styckas.

Behzad Arta
Bild: Yle/Linda Söderlund

– Jag tror att det blir marknadshyror, sämre arbetsvillkor, lägre löner och ökad ojämlikhet. Det blir mer pengar till rika och mindre till fattiga.

– Situationen är väl samma i hela Europa, där socialister och Socialdemokraterna har gått åt höger och lämnat mycket folk bakom sig. Såhär var det under Thatchers tid också att man gick mot liberalismen och det skapade stora luckor bland folket. Arbetslösheten ökade och frustrationen ökade och det ser vi resultatet av nu.

– Den här regeringen i Sverige kommer att leda till samma sak. Vi är inte unika, det är också något vi har sett historiskt, och därför måste vi vara noga med hur vi går vidare.

Katarina Brandt, journalist

– Jag tycker nog att det är ganska bra att Stefan Löfven blir statsminister, även om det har varit väldigt rörigt. Så rörigt att det nästan är pinsamt, tycker jag.

– Det ska bli spännande att se hur det nya samarbetet med Centern och Liberalerna och Miljöpartiet ska funka. Jag tror ändå att det är bra att det är Stefan Löfven som kommer leda arbetet, det ger en viss stabilitet.

Katarina Brandt
Bild: Yle/Linda Söderlund

– Jag tycker inte att det är bra att politiken går mera högerut och jag hoppas Stefan Löfven kommer att kunna hålla sina positioner. Jag tycker också det var bra med Jonas Sjöstedts utspel, att han satte ner foten och faktiskt inte tolererade att inte få vara med alls.

– Det är ju faktiskt för oss som politikerna finns och då tycker jag man borde ha kommit fram till någonting snabbare. Det verkar ibland som om man agerar i egen sak, mera än för oss väljare. Alla verkar så egocentrerade och maktgalna ibland.

– Jag är inte så jätteintresserad och insatt i politiken, men nu har man ju tvingats bli det och man har hela tiden försetts med nyheter. Bara talmannens roll har varit spännande att följa. I den här processen är det han som kanske har gjort det bästa och största jobbet.

Per Ejerhed

– Det var väl på tiden att de flyttade positioner och kom överens om någonting till slut. Jag är själv liberal väljare, så för mig tycker jag att det är bra. Men jag tycker det är lite märkligt med den här högersvängen de gör ändå, att de går så pass långt. Hade jag röstat på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade jag nog inte varit nöjd.

Per Ejerhed
Bild: Yle/Linda Söderlund

– Jag är socialliberal så jag har inget problem med att Liberalerna samarbetar med Socialdemokraterna, jag ser hellre det än Kristdemokraterna. Jag ser hellre att man samarbetar i mitten än med ytterkanterna.

– Jag är ganska road av politik, så jag tycker faktiskt att det har varit ganska roligt att följa med regeringsbildningen. Uppenbarligen har landet funkat i alla fall, så någon kris har det inte varit.

– Regeringsbildningen har lärt en att man hela tiden får omvärdera vad man först trodde. Även om man tror att nu kommer det att bli det här, så tre dagar senare blir det något helt annat.

Diskussion om artikeln