Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor i statsförfattningsrätt: De blås förslag om utvisning är ett grovt övertramp

Från 2019
Uppdaterad 17.01.2019 23:20.
Professor Tuomas Ojanen i programmet A-talk.

Professor i statsförfattningsrätt vid Helsingfors universitet Tuomas Ojanen kritiserar De blås förslag om att luckra upp reglerna för utvisning och ändra på grundlagens paragrafer angående utvisning.

- Det här är det grövsta och allvarligaste övertrampet i debatten hittills, sade Ojanen i Yles A-talk på torsdag kväll.

Grundlagens nionde paragraf stipulerar att "en utlänning får inte utvisas, utlämnas eller återsändas, om han eller hon till följd härav riskerar dödsstraff, tortyr eller någon annan behandling som kränker människovärdet."

- Förbudet mot återsändande hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna och dem kan man aldrig avvika från. Den rättigheten finns inte bara i vår grundlag, utan också i alla våra centrala människorättsavtal, så som Europakonventionen och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

- Det är väldigt allvarligt om ett regeringsparti, i vilket bland andra utrikesministern sitter, föreslår sådant här som ifrågasätter centrala ting i folkrättssystemet, betonade Ojanen.

Frågan om att utvisa personer har blivit aktuell efter sexualbrottshärvan i Uleåborg i vilken flera personer med utländsk bakgrund är misstänkta.

I torsdagkvällens A-talk tyckte professor Ojanen däremot det vore en god idé att skärpa straffskalan för sexualbrott mot barn, samt att omarbeta lagstiftningen för sexualbrott.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Valtiosääntö-oikeuden professori pitää sinisten avausta karkottamisperusteista vakavana ylilyöntinä.

Diskussion om artikeln