Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netflix slog användarrekord i slutet av 2018 – trots det minskade intäkterna

Från 2019
Netflix huvudkontor i Kalifornien 2015.
Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO

Netflix lockade rekordmånga nya abonnenter under det sista kvartalet i fjol, men det räckte inte till för att höja intäkterna. Intäkterna var lägre än väntat under fjolårets fjärde kvartal.

Streamingbolaget Netflix rapporterar om lägre intäkter än väntat under förra årets fjärde kvartal.

Nyheten var ändå väntad eftersom bolaget satsat mycket pengar på innehåll under året, något som kom att belasta de två sista kvartalen under fjolåret.

Även om intäkterna inte nådde fram till förväntningarna under årets fjärde kvartal, så översteg vinsten något. Det beror bland annat på att allt fler använder Netflix globalt.

Rekordmånga ville ta del av Netflixmaterial

Även om intäkterna inte nådde upp till förväntningarna så var Netflix nöjda med antalet nya abonnenter. Under fjolårets sista kvartal slog de nämligen rekord i antalet nya abonnenter.

Netflix drog till sig närmare 9 miljoner nya abonnenter under det fjärde kvartalet 2018. Antalet översteg förväntningarna – bolaget hade nämligen uppskattat att få 7,6 miljoner nya abonnenter.

Under hela 2018 fick Netflix 29 miljoner nya abonnenter, en tydlig förbättring från 2017 då streamingtjänsten fick 22 miljoner nya abonnenter.

De nya abonnenterna gör att Netflix nu totalt har 139 miljoner användare globalt.

Lyckat år för innehåll

Att aktien backat är priset bolaget fått betala för det digra innehåll de producerat. Orginalinnehåll såsom serierna Bodyguard, 13 Reasons Why och Santa Clarita Diet har haft stora framgångar.

De avslutade år 2018 med en egenproducerad thriller, Bird Box med Sandra Bullock i huvudrollen, som blev en stor succé. Under filmens första vecka sågs Bird Box av 45 miljoner användare.

En bild från filmen Bird Box – två personer i vattnet med ögonbindlar.
Bildtext Bird Box
Bild: ©Netflix/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Enligt statistik från bolaget står Netflix för 10 procent av amerikanernas tv-tid. Bolaget skriver i ett brev till aktieägarna att de inte är rädda för konkurrenter såsom HBO och Disney. Det är något annat som står som hot.

– Vi konkurrerar och förlorar till videospelet Fortnite mer än HBO, lyder det i brevet.

Höjda priser i USA

Bolaget meddelade också att man höjer abonnemangspriset i USA. Tidigare betalade amerikanerna 11 dollar i månaden för Netflix och nu blir den summan 13 dollar.

Förhöjningen är kanske inte en god nyhet för abonnenterna, men nyheten gav resultat på börsen och investerare var nöjda. I samband med nyheten steg aktien på börsen nämligen med 6,5 procent.

Intäkterna för Netflix under det fjärde kvartalet nådde upp till 4,19 miljarder dollar, något under prognosen på 4,21 miljarder dollar.

För årets första kvartal förväntar man sig nu intäkter på 4,49 miljarder dollar.

Källor: Netflix, Reuters

Diskussion om artikeln