Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Brexit påverkar också livet för finländare – Anna Quagraine skaffade finskt medborgarskap på grund av brexit

Från 2019
Anna Quagraine.
Bildtext Anna Quagraine.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Den 23 juni 2016 röstade Storbritannien för att lämna Europeiska unionen. Helsingforsbon Anna Quagraine hör till de finländare som berörts av brexit. Hon hade tidigare endast brittiskt medborgarskap, men fick tänka om efter folkomröstningen.

Anna Quagraines pappa kommer från Storbritannien och hon, brodern och pappan hade endast brittiskt medborgarskap.

Men efter att folkomröstningen ägt rum började familjen fundera på hur de skulle göra för att fortfarande ha kvar förmånen av att vara EU-medborgare.

Det visade sig vara ganska lätt. De behövde bara ansöka om finländskt medborgarskap.

– Jag gjorde det våren 2018 och fick finskt medborgarskap för några månader sedan.

För Anna Quagraine är EU-medborgarskap viktigt eftersom hon också i fortsättningen vill kunna bo kvar i Finland, samt resa och jobba hur hon vill utan att behöva tänka på arbetstillstånd eller visum.

Storbritannien har inte hört till Schengenområdet tidigare, men som EU-medborgare har man haft vissa fördelar gällande exempelvis socialskydd.

– Man vet inte alls hur det kommer att gå och då ville både jag och min familj vara säkra om att vi kan fortsätta helt som vanligt.

Britter söker sig bort

Quagraine är född i Finland men har endast haft brittiskt medborgarskap. Att inte ha finskt medborgarskap har inte tidigare påverkat hennes liv.

– Jag tycker att det har varit en ganska rolig grej och det är många som varit överraskade av att höra det, också nära vänner.

Brittiskt pass.
Bildtext Tidigare hade Anna Quagraine endast brittiskt pass.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Enda gången hon har påverkats av saken är då hon ville skaffa ett stamkundskort i en affär. Då ombads hon visa ett intyg över uppehållstillstånd.

– Då visste jag inte att det finns intyg för uppehållstillstånd, men jag började utreda det här. Det kom fram att det fanns ett klistermärke som sätts i passet som ett visum.

Anna Quagraine har inte släktingar kvar i Storbritannien, men hon berättar att hennes vänner försöker lösa situationen på många sätt.

– Många vänner söker sig bort eller försöker få olika kopplingar till europeiska länder. Britter med irländska släktingar söker irländskt medborgarskap och om man har en partner med EU-medborgarskap söker de också det.

"Jag tror att många känner sig lurade"

Det har varit många svängar i långdansen kring brexit, och mycket att hålla reda på.

För tillfället följer Quagraine inte med vad som händer särskilt mycket, eftersom det verkar vara omöjligt att hålla koll på vad som pågår.

– Under den midsommaren som folkomröstningen ordnades satt jag med telefonen hela tiden, jag var helt chockad över att det kunde gå så. Jag läste mycket om det, såg på nyheter och videoklipp.

Britter utanför parlamentshuset håller skylt med texten "stoppa brexit".
Bildtext Det är omöjligt att hålla reda på alla svängar i långdansen kring brexit.
Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER

Nu följer hon med situationen via nyhetssändningar och läser artiklar och följer vad kompisar och släktingar delar på sociala medier.

– Ingen vet vad som pågår, allting är jätteråddigt och ingen vet vad som kommer att hända. Det känns som att det är onödigt att ens försöka hålla koll för det verkar inte riktigt gå.

Quagraine hade personligen sett att Storbritannien skulle stanna kvar i EU, och hon tror inte att de löften som gavs i samband med brexit-omröstningen kommer att uppfyllas.

– Jag tror att många känner sig lurade och jag tror inte att det kommer att bli bättre.

Diskussion om artikeln