McDonalds-Jesus på korset orsakade protester – det finska konstverket tas ner från museum i Israel
Ett omdebatterat konstverk tas ner från ett israeliskt museum efter protester. Skulpturen "McJesus" föreställer Ronald McDonald på korset. Bakom verket ligger finska konstnären Jani Leionen.
Det var för ungefär en vecka sedan som det finska konstverket väckte starka känslor. Skulpturen, med restaurangkedjan McDonalds maskot på korset, fanns i centrum av en utställning om konsumism och religion i staden Haifa i Israel.
Protesterna mot det finska konstverket blev snabbt våldsamma. Polisen arresterande bland annat två personer som kastat brandbomber i museet i fråga, Haifa Museum of Art.
"Jag är djupt förolämpad"
Tre poliser skadades under protesternas gång och tiotals personer försökte med våld komma in i muséet.
– Jag protesterar mot den här skandalösa skulpturen. Som kristen person är jag djupt förolämpad av den här avbildningen av en av våra symboler, säger en av dem som protesterade, till nyhetsbyrån Reuters.
På museet i Israel kunde man också se avbildningar av Jesus och Jungfru Maria som Barbiedockor.
"McJesus" tillbaka till Finland
Efter att protester pågått i ungefär en vecka kom budet om att skulpturen tas ner och avlägsnas från museet. Stadens borgmästare och ledare från kyrkan fattade beslutet tillsammans efter att man från museets sida vägrat ta bort konstverket.
– Skulpturen tas bort så snabbt som möjligt. Vi beklagar den förargelse som den kristna befolkningen upplevt och den fysiska skada och våld som skulpturen ledde till, twittrade borgmästare Einat Kalish Rotem.
Borgmästaren nämnde inte när skulpturen tas bort, men konstverket ska återvända till det finska museet som lånade ut "McJesus" i slutet av januari.
Konstnären ville också att skulpturen skulle tas ner
Jani Leinonen, mannen bakom "McJesus" ville också att konstverket skulle tas ner och avlägsnas från museet, men hade en annan anledning till det.
Han sade att han stöder Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), en palestinsk ledd rörelse som syftar till att pressa Israel att ändra sin politik gentemot palestinierna.
– Nyheten om protesterna kom som en tråkig överraskning, i synnerhet eftersom mitt verk är en del av utställningen mot mina önskemål, säger Leionen till The Art Newspaper.
– Jag begärde kuratorn Shaked Shamir att ta bort verket från museet redan i september eftersom jag gick med i BDS. Kuratorn svarade att hon var ledsen över mitt val, men att mitt meddelande gått fram till ledningen. Jag tog då förgivet att verket skulle tas bort.
Enligt The Art Newspaper skickade konstnären ytterligare en begäran till kuratorn om att ta bort verket efter att ha hört om protesterna.
– Jag insisterar att mitt verk tas bort från utställningen genast.
Källor: Reuters, AP, The Art Newspaper