Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Tala om det utan att skämmas" - Mannerheims barnskyddsförbund ger skolorna bättre möjligheter att tala om sexuella trakasserier

Från 2019
Tre vänner
Bild: Yle/Chanette Härus

Det är bra om man kan tala naturligt om sexuella trakasserier utan att själv skämmas säger Janina Andersson, verksamhetsledare vid Mannerheims barnskyddsförbund i Egentliga Finland. Hon jobbar som bäst med frågan i flera skolor i regionen.

- Man ska också se och stöda de unga att fatta de goda besluten i svåra situationer. Berätta att sånt här händer och att det är helt vanligt, säger Andersson.

Enligt Andersson kan man uppmuntra barnen till att tala om att obehagliga saker händer på nätet genom att till exempel berätta om något man själv eller om någon bekant som har stött på.

- Tyvärr finns det mycket som barn och unga döljer för att de tycker att det är onödigt eller olämpligt att tala om det, säger Andersson.

Janina Andersson.
Bildtext Janina Andersson tycker att man kunde prata mera om sexuella trakasserier på nätet med unga.
Bild: Lina Frisk / Yle

Några elever som Yle Åboland talade med önskade en öppnare dialog om problemen på nätet.

- Jag håller med om det. Mannerheims barnskyddsförbund i Egentliga Finland har i fyra månader haft ett projekt i sex finskspråkiga skolor. Där börjar det bubbla upp mycket nytt som finns under ytan, säger Andersson.

Innebär mycket jobb för skolorna

För rektorn vid en skola är det inte det enklaste beslutet att börja ta itu med frågan eftersom det innebär mycket arbete.

- Det blir mycket jobb för bland annat hälsovårdarna, för tyvärr kommer det fram en massa i de flesta skolor, säger hon.

Andersson säger att sexuella trakasserier kan hända i skolorna, på nätet och på öppen gata.

- Jag tror inte att det finns någon skola där det inte skulle komma fram något om man börjar skrapa på ytan. På lång sikt skulle det ändå betyda att eleverna skulle börja må bättre om man talar om saken, säger hon.

En person sitter i en soffa och ser på sin telefon.
Bildtext Många unga är tacksamma över att få tala om saken.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

- I diskussionerna har det kommit fram att en hel del unga tror att de inte har humor eller på något annat sätt är konstiga då de upplever sexuella trakasserier som störande, säger hon.

Det är oftast lättare för eleverna att tala om känsliga saker med någon som kommer utifrån, till exempel Mannerheims barnskyddsförbund. Skolorna kan senare ta över samtalen om något allvarligt kommer fram.

Trygga barn klarar sig bättre

Mannerheims barnskyddsförbunds projekt i skolorna är ett EU-finansierat ettårigt projekt. När det är avslutat hoppas man ha ett fungerande koncept med bra material som skolor eller kommuner kan köpa.

- Vi försöker bygga ett sådant paket att man på ett så naturligt sätt som möjligt kan ta tag i de här frågorna, säger Janina Andersson.

Enligt Andersson har eleverna till största del varit tacksamma över att få diskutera sexuella trakasserier på nätet på ett konstruktivt sätt.

Kännykän näytössä näkyy useita somesovellusten kuvakkeita.
Bild: Unsplash

- När proppen väl har lossnat har allting kommit ut. Men jag tror att det är viktigt för eleverna att man kan lita på människan som drar det hela och att processen verkligen slutförs, säger hon.

Över lag anser Andersson att vi ska lita på ungdomarna. De som mår bra och har bra självförtroende klarar sig oftast bättre.

- Störst risk löper de som inte känner att de fått uppskattning hemma, i skolan eller av kompisarna. Sådana som inte känner att någon ser på dem med beundrande ögon. Då är det så klart väldigt spännande att få uppmärksamhet, säger hon.

Diskussion om artikeln