Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

När livet förändras på ett ögonblick – Lina Wickholm och hennes barn bär på ett genfel som kan ge en vanlig förkylning livshotande följder

Från 2019
Lina och Dan Wickholm
Bildtext Lina och Dan Wickholm.

Det var år 2014 som livet gjorde en helomvändning för familjen Wickholm i Sibbo. Mamman i familjen, Lina Wickholm, insjuknade i något som först verkade vara en vanlig influensa, men som visade sig vara betydligt allvarligare.

Lina Wickholms tillstånd försämrades snabbt. Hennes händer domnade, hon sluddrade när hon försökte prata och hon förlorade synfältet. Framme på sjukhuset i Helsingfors föll hon i koma, och inom kort konstaterades mycket låg hjärnfrekvens. Enligt läkarna skulle hon troligtvis aldrig gå eller tala igen.

Fick komma hem tack vare familjens kamp

Hennes man Dan Wickholm och de två döttrarna Edith och Fanny gav inte upp hoppet. Små framsteg, som att Lina en dag kunde röra på sina slutna ögonlock när Dan tilltalade henne, ingav dem nytt mod. Efter månader först på intensiven och sedan på rehabiliteringsavdelning fick Lina Wickholm komma hem. Hon var rullstolsburen och hade svårt att forma ord, och hon behövde tillsyn dygnet runt, men familjen återgick småningom till något slags vardaglig lunk.

Mardrömmen upprepar sig – med dottern

År 2018 var det dags för nästa smäll. 8-åriga Edith insjuknade i influensa. Hon fick hög feber och kramper. Till en början var det bara Dan Wickholm som misstänkte ett samband med moderns sjukdom. Edith skickades tillbaka hem, men följande morgon fick hon ett kraftigt krampanfall och föll i koma.

Det blev ambulansfärd till intensiven. Nu gjordes en neurologisk utredning, som visade att både Lina Wickholm och de två döttrarna bär på genfelet RANBP2, som kan ge det livshotande sjukdomstillståndet ANE1 – det samma som Lina Wickholm drabbades av. Tillståndet har konstaterats hos bara en handfull andra personer i Finland.

Hör Dan och Lina Wickholm berätta sin historia i Efter Nio:

Ett genfel sätter en stark prägel på familjen Wickholms tillvaro - Spela upp på Arenan

Efter Nio om framsteg, måndagen den 21 januari kl 21 i Yle fem samt på Arenan.

Diskussion om artikeln