Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kim Jong-uns "högra hand" landade i Washington - nytt toppmöte mellan Kim och Trump förbereds

Från 2019
En bild på Kim Yong-chol då han lämnade Peking för att flyga till Washington 18.1.2017.
Bildtext En bild på Kim Yong-chol då han lämnade Peking för att flyga till Washington 18.1.2017.
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Natten till fredagen, finsk tid, landade Nordkoreas chefsförhandlare och landets förre spionchef Kim Yong-Chol i Washington. Ett nytt toppmöte mellan USA:s och Nordkoreas ledare diskuteras, men vad gäller kärnvapennedrustning i Nordkorea har inga större framsteg skett.

Kim Yong-Chol var i Washington senast i juni i fjol, strax före toppmötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump i Singapore.

Också det här besöket tolkas som att ett nytt toppmöte nu kan vara nära förestående och enligt envisa spekulationer kommer toppmötet att hållas i Vietnam, som har goda relationer med både Nordkorea och USA.

Kim Yong-Chol ska träffa USA:s utrikesminister Mike Pompeo senare på fredagen och eventuellt besöker han också Trump i Vita huset.

Förberedelserna inför ett nytt toppmöte mellan Kim Jong-un och Trump har pågått en längre tid, men förberedelserna är komplicerade ifall parterna faktiskt vill åstadkomma något som är värt att visa upp för världen den här gången.

Nedrustningssamtalen stampar på stället

Det har inte skett några större framsteg vad gäller kärnvapennedrustning i Nordkorea sedan toppmötet i Singapore och nedrustningsförhandlingarna med USA har stampat på stället.

Parterna har helt olika syn på vad kärnvapennedrustning borde innebära. Nordkorea anser att USA borde nedrusta samtidigt i regionen och att sanktionerna mot Nordkorea ska lättas upp gradvis under processens gång.

USA anser att Nordkorea ska göra sig av med alla sina kärnvapen innan det kan bli frågan om några sanktionslättnader.

Så sent som på torsdagen presenterade Trump USA:s modifierade strategi för missilförsvar. Där slog han fast att Nordkorea utgör ett "extraordinärt hot".

Den typen av språk stör inte nödvändigtvis Nordkorea. Pyongyang har inget emot att utmålas som ett mäktigt militärt hot.

Källor: Reuters, BBC, Yle

Diskussion om artikeln