Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandal pyr inom damfotbollen – regerande mästarna PK-35 Vantaa blev utan ligalicens

Från 2019
Uppdaterad 18.01.2019 10:20.
PK-35 jublar.
Bildtext Det var stort jubel när PK-35 Vantaa vann FM-guld i höstas.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

De regerande mästarna i den finländska damfotbollen, PK-35 Vantaa, blev utan ligalicens för den kommande säsongen. Licenskommittén motiverar sitt beslut med att föreningen inte uppfyllde de ekonomiska och juridiska kriterierna.

Som det nu ser ut kommer det att ske ett tronskifte i Damligan i fotboll. Regerande mästarna PK-35 Vantaa blev utan ligalicens för säsongen 2019.

– Huvudorsaken är att de inte har ansökt om specialtillstånd för förseningen av handlingarna. Vi saknar fortfarande ett dokument som förklarar bokslutet, säger licenskommitténs ordförande Petri Salminen till Helsingin Sanomat.

PK-35 Vantaa har tio dagar på sig att överklaga beslutet till Idrottens rättsskyddskommitté.

Salminen säger till HS att bokslutet enligt revisorerna var bristfälligt och att det varit förseningar i löneutbetalningarna.

Tio dagar tid att överklaga

Föreningen meddelar via Twitter att man ska befatta sig med licenskommitténs motiveringar, och att man senare meddelar hur man går till väga i saken.

För PK-35 Vantaa torde beskedet ha kommit som en stor överraskning eftersom laget av allt att döma förberett sig för den kommande säsongen: i torsdags förlängdes kontraktet med Roosa Toivanen och vid årsskiftet förstärkte klubben sitt försäljnings- och marknadsföringsteam.

De övriga ligalagen fick sin licens. Helsingforsklubben Pallokerho-35 och Kuopion Palloseura har tillfrågats om sina eventuella intressen och möjligheter att spela i årets Damliga.

Återstår att se huruvida PK-35 Vantaa lyckas nysta upp licensproblemet. Om det inte lyckas faller Finlands största klubb inom damfotbollen på 2010-talet bort från bilden. PK-35 Vantaa har vunnit FM-guld sju gånger på 2010-talet.

Diskussion om artikeln