Florakören och Brahe Djäknar samarbetar med forskare i unikt musikteaterprojekt
Ett unikt teaterprojekt som går under namnet Ett romantiskt sinne ska ta med publiken till 1800-talets Åbo. Premiär ska det blir hösten 2020 men redan nu börjar det omfattande projektet som leds av teatergruppen Tredje rummet.
- Studentkörerna Brahe Djäknar och Florakören har länge varit en stor del av Åbo Akademis och Åbos historia, därför känns deras medverkan ganska naturlig, säger kompositör och körledare Ulf Långbacka.
- Visserligen har körerna stått på teaterscenen tidigare, till exempel Brahe Djäknar i operan Henrik och häxhammaren. Nu är det ändå första gången vi i så här stor skala samarbetar med en professionell teater, säger Långbacka.
Texten skrivs av dramaturg Seppo Parkkinen och nu håller Ulf Långbacka på med att tonsätta de första delarna av dramat. Åbo kommer att vara ett starkt tema i verket, lovar Långbacka. Det kommer att märkas även musikaliskt, på ett eller annat sätt.
Ännu finns det inget manus då handlingen och upplägget ännu är oklart.
- Det blir nog ett äventyr, jag ser verkligen fram emot att det hela drar i gång nu, säger Långbacka.
"Böckerna var 1800-talets internet"
Föreställningen kommer att blanda verklighet och fiktion. Enligt en av regissörerna, Susanna Airaksinen blir det ingen vanlig musikteater.
- Det här är större, i pjäsen undersöker vi de stora filosofiska frågorna. Också omfattningen, att vi har så många olika sorters arbetsgrupper gör det här helt speciellt.
Arbetet, föreställningen och innehållet kommer att vara flerspråkigt och främst är det svenska och finska som kommer att höras.
- Åbo var Sveriges tredje största stad på 1800-talet och en mycket mångkulturell plats vilket märktes på språken. Olika historiskt viktiga händelser ska knytas till nutid. Att tryckta böcker gjorde intåg var en slags revolution, lite som dagens internet, säger Airaksinen.
Själva scenen kommer knappast att vara på en och samma plats hela tiden.
- Vi har en huvudscen men tanken är att delar av projektet visas upp runt omkring i staden. Exakt var kan vi ännu inte avslöja men de ska vara bekanta och väl kända landmärken i Åbo, säger Airaksinen.
Samarbete mellan artister och forskare
Teatergruppen Tredje rummet har som målsättning att skapa en dialog mellan konsten och vetenskapen. Med teaterprojektet Ett romantiskt sinne hoppas man väcka tankar och diskussion om samhälleligt och filosofiskt viktiga ämnen.
- Jag ser verkligen fram emot att komma igång nu, det är helt unikt att få jobba med två körer. Vi kommer att jobba med det här under en lång tid vilket är spännande men tematiken kräver det också. Det kommer att bli väldigt fint, säger regissören Susanna Airaksinen.
Forskare från Åbo universitet kommer också att samarbeta med konstnärerna under manusarbetet.
Verkets musik skrivs av kompositörerna Ulf Långbacka och Kari Mäkiranta. Som regissörer fungerar Susanna Airaksinen och Juha Malmivaara.
Redan 2019 kommer en hel del publikevenemang som anknyter till
projektet att äga rum. Den 24 maj 2019 ordnas seminariet: Vad är ett romantiskt sinne?
21.1.2019 texten korrigerad med några förtydliganden.