"Elevens familj ville inte att skolan gör en grej av sexmeddelandena från läraren" – rektorn polisanmälde inte och är nu åtalad för tjänstebrott
Utbildningsverkets jurist och några lärare vid Hoplaxskolan i Helsingfors hördes i tingsrätten på fredagen i rättegången mot skolans tidigare rektor. Rektorn är åtalad för brott mot tjänsteplikt eftersom hon inte polisanmälde en lärare som sexchattade med en elev. Elevens mamma ansåg enligt ett vittnesmål att skolan inte ska göra någon grej av meddelandena om kvällskåthet.
Hösten 2014 får Hoplaxskolans dåvarande rektor reda på att en lärare vid skolan sexchattat med en elev. Läraren dömdes i december 2018 för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn. Enligt åklagaren kunde lärarens framfart ha stoppats om rektorn gjort en polisanmälan redan 2014.
Efter att rektorn i oktober 2014 får reda på att läraren bland annat frågat en elev om han är kvällskåt kontaktar hon en jurist vid stadens utbildningsverk.
Jurist Kati Laaksonen hördes i rätten på fredagen om kontakten med rektorn.
- Jag tog upp att det kan vara fråga om ett barnskyddsärende där en polisanmälan bör göras. Jag uppmanade henne att anonymt konsultera polisen om saken. Vi hade då ingen erfarenhet av liknande situationer. Men jag förstod att det kan vara fråga om sexuellt utnyttjande av barn, säger Laaksonen.
Polisanmälan gjordes inte, läraren fick bara en varning
Åklagare Elisabeth Stenman-Haltia frågade om staden har som praxis att anonymt konsultera polisen i liknande situationer.
- Om vi inte är säkra på att det handlar om ett brott gör vi det. För att undvika onödiga anmälningar, sade Laaksonen.
Det här är spekulationer, men tanken var säkert då att följden i alla fall skulle vara en varning
Någon polisanmälan mot läraren gjordes inte hösten 2014. Den enda följden för läraren blev en varning.
- Det här är spekulationer, men tanken var säkert då att följden i alla fall skulle vara en varning. Men om polisen meddelar något annat skulle det förändra situationen, sade Laaksonen i rätten.
"Rektorn har en skyldighet att agera"
När rektorns försvarsadvokat Lena Mitts ställde frågor till Laaksonen framgick att hon inte fört ärendet vidare inom stadens utbildningsverk.
Mitts frågade också om det hör till att rektorn lämnas ensam i liknande fall.
- För egen del kan jag säga att det här var en av de första fallen som utbildningsverket fått vetskap om. Verket skickar cirkulärbrev som ger anvisningar till rektorerna och rektorn har en skyldighet att agera, sade Laaksonen.
Breven med anvisningar om hur en rektor ska agera när det finns en misstanke om sexualbrott lyfts av åklagaren upp som ett centralt bevis. Åklagaren hänvisar till att det i breven står att en polisanmälan ska göras när en rektor fått reda på misstanke om sexualbrott.
"Familjen tyckte det var genant för pojken"
Mamman till pojken som fick sexmeddelandena av läraren ville inte att ärendet ska utredas vidare. Det här framkom när en lärare vid Hoplaxskolan hördes i rätten.
- Jag ringde hem i egenskap av klassföreståndare. Det var ett kort samtal. Mamman visste inte om det som skett. Hon tackade för informationen men hon ville inte att skolan gör någon större grej av det hela.
Jag ringde hem i egenskap av klassföreståndare. Det var ett kort samtal
Hur tolkar du det, frågade rektorns advokat.
- Antagligen att man inte nämner det, tar upp det, sade läraren.
Läraren nämnde också för pojken att hon visste om meddelandena, men han nickade bara tyst när hon sade det.
- Under ett utvecklingssamtal tog jag också upp det och mamman sade då att de hade lagt händelsen bakom sig. Familjen tyckte det var genant för pojken, sade läraren i rätten.
I utbildningsverkets anvisningar till rektorerna står enligt åklagaren att en polisanmälan kan göras fastän föräldrarna motsätter sig. Sexuellt utnyttjande av barn är heller inte ett målsägandebrott.
"Där stod 'är du kvällskåt, det putar lite där framme'"
Läraren som hördes i rätten fick höra om sexchatten efter att tre elever kom till henne och en av dem visade en skärmdump med chatten. Eleven som visade meddelandena var inte den som fått dem.
- De visade en chatt där en lärare chattar med en elev. Jag läste igenom inläggen som var osakliga med sexuella anspelningar. Där stod ”är du kvällskåt, det putar lite där framme”, berättade läraren i rätten.
Enligt läraren berättade eleverna samma sak för rektorn senare.
Åklagaren: En kollega till dig skickade de här meddelandena. Diskuterades det här inom lärarkåren?
- Nej.
Åklagaren: Behandlades det på något annat sätt?
- Nej, jag vet inte.
Åklagaren: Frågade du någonsin av rektorn vad som gjordes?
- Jag ansåg att det inte är min sak, svarade läraren.
"Det kom som en totalchock för mig"
En annan lärare vid skolan hördes också som vittne på fredagen. Hon kände inte till varningen 2014 utan blev kontaktad av en förälder om lärarens agerande i slutet av 2016.
- Det kom som en totalchock för mig. Jag blev uppringd av en förälder. Barnen till föräldern diskuterade då att lärarens namn kopplades samman med bilder på nätet.
- Varken elever, föräldrar eller kolleger hade pratat med mig om lärarens uppförande tidigare.
Domen i fallet ges den 8 februari. Åklagaren yrkar på bötesstraff för rektorn, minst 60 dagsböter.
Rektorn bestrider åtalet. Hon jobbar nu i Vanda och enligt henne har bytet av jobb inget med åtalet att göra.
Artikeln uppdaterad klockan 13.36 med meningen om att en polisanmälan kan göras fastän föräldrarna motsätter sig och att åklagaren yrkar på minst 60 dagsböter som straff.