Flera hundattacker i Borgå på kort tid - Marja-Leena Lehtonens terrier blev attackerad av en okopplad större hund: "Situationen var väldigt traumatisk"
De senaste veckorna har flera Borgåbor råkat ut för att främmande hundar har anfallit dem eller deras hund. Enligt polisen kan det vara svårt att få någon till svars i sådana fall.
Marja-Leena Lehtonen var på promenad med sin lilla hund Alfred i Jonasbackens skog när en lösgående större hund kom farande med full fart.
- Ofta går vi på stigarna längre in i skogen. Eftersom vi har blivit attackerade tidigare så brukar jag alltid vara ganska försiktig och ha alla sinnen på helspänn, säger Lehtonen.
Plötsligt märkte hon att en annan hund kommer rusande. Hunden var lös och ägaren kom efter. Kvinnan som ägde hunden ropade på den och försökte kalla tillbaka den.
- Men inte hjälpte det ju då hunden var så intresserad av vilka vi var. Omedelbart när hunden började rusa emot oss så började Alfred förstås skälla. Samtidigt ropar jag till ägaren att hon ska ta fast sin hund.
Den större hunden började cirkla runt Alfred, samtidigt som den gjorde utfall med käften mot den mindre hunden.
- Eftersom Alfred var i kort koppel så trasslade han blixtsnabbt in sig runt mina ben. Då kände jag att det gjorde ont i mitt lår, att någon bet till.
En hund är alltid en hund
Lehtonen tror att det var hennes egen hund som bet till av misstag medan den försökte försvara sig.
Hon skopade upp sin hund i famnen medan den andra hunden fortfarande rörde sig runt dem. Alfred klarade sig utan skador.
Den andra kvinnan fick fatt sin hund och fäste kopplet vid ett träd innan hon gick fram till Lehtonen.
- Hon var väldigt ledsen över det som hade hänt och bad om ursäkt. Hon sade att hon aldrig skulle ha trott att hennes hund inte lyder och kommer tillbaks när hon ropar på den. Men en hund är alltid en hund, inte kan du ju lita på att det aldrig kommer en sådan situation där den inte lyder!
Håll hunden kopplad på allmän plats
Under dagarna efter incidenten har Lehtonen varit försiktigare än vanligt och undvikit att gå på promenad inne i skogen.
- Situationen var väldigt traumatisk, och överraskande, säger hon.
Enligt Lehtonen händer det ganska ofta att hon stöter på hundar som går lösa där de inte borde göra det.
- Nästan varje gång uppstår det en farosituation, säger Lehtonen.
Vad säger lagen?
I efterhand funderar Lehtonen på om hon borde ha släppt taget om Alfreds koppel så att den skulle ha kunnat fly, men hon är rädd för att den då skulle ha trasslat in sig i närmaste träd och blivit ett ännu lättare byte.
När vi träffas några dagar efter det som hänt syns fortfarande ett hack i Lehtonens ben. Såret är litet, men huden runt omkring är uppsvälld och rödblå.
- Det gör ont. Jag har inte ännu gått till läkaren, men jag följer med situationen. Jag är vaccinerad mot stelkramp, säger Lehtonen.
Hon hoppas att andra hundägare i fortsättningen oftare skulle hålla sina hundar kopplade.
- Stadens parker och skogsdungar är inte sådana platser där hunden kan springa lös, säger Lehtonen.
Kopplad hund bet
Också Borgåbon Gia Mellin-Kranck blev nyligen biten av en hund. I det fallet var det en kopplad hund som attackerade när Mellin-Kranck gick förbi. Hon fick ett stort sår i armen.
- Jag visste att den var aggressiv mot andra hundar, men hade inte kunnat drömma om att den skulle göra något mot en människa, säger Mellin-Kranck.
Hon har polisanmält fallet. Polisen undersöker om ägaren har gjort sig skyldig till vållande av personskada.
Såret som Mellin-Kranck fick var så pass stort att det behövde sys, och det blev inflammerat efteråt.
- Enligt läkaren jag besökte är det väldigt viktigt att både vara eller bli vaccinerad mot stelkramp samt att äta en antibiotikakur om man blir biten av en hund. I värsta fall kan ett hundbett leda till blodförgiftning, säger Mellin-Kranck.
Svåra fall för polisen
Lehtonen har inte polisanmält det som hände henne och Alfred.
- Alla säger att jag borde polisanmäla, men inte vet jag riktigt vart jag skulle ha ringt där ute i skogen. Den andra hundens ägare skulle säkert ha gått med på att byta kontaktuppgifter, men i den situationen ville jag bara bort. Det lär vara en vanlig reaktion då något sådant händer, säger hon.
Enligt brottsöverkonstapel Pernilla Tallberg från Borgåpolisen går det att göra en polisanmälan i efterhand, antingen via nätet eller på närmaste polisstation.
Det är ändå svårt att kunna bevisa något i fall där ord står mot ord och brottsrubriceringen är oklar.
- Om det uppstår skador är det bäst om man kommer överens sinsemellan om att motparten ska betala, säger Tallberg.
Yle Östnylands reporter skulle gärna ha bekantat sig med statistik från polisen för att kolla upp om antalet hundrelaterade polisanmälningar har ökat i Borgåtrakten.
Någon sådan statistik gick inte att få på kort varsel, just för att brottsrubriceringarna kan variera en hel del från situation till situation vilket gör det svårt att hitta alla relevanta fall ur databasens djup.
Fel hund hos fel ägare
Hundterapeuten Christina von Pfaler har inte märkt någon ökning av aggressiva hundar bland sina kunder.
- Men vi utsätter hundar för allt jobbigare miljöer och situationer hela tiden. Dessutom bor vi allt tätare och det finns fler hundar, så det är en naturlig trend, säger von Pfaler.
Aggressionsproblem är något som många skäms över, vilket gör det svårare att söka hjälp, enligt von Pfaler.
Det kan finnas flera orsaker till varför en hund beter sig aggressivt.
- Folk skaffar fel sorts hundar och vet inte riktigt hur de ska skolas och hanteras. Hundarna är understimulerade. Ofta är aggressiva hundar rädda eller stressade.
von Pfaler är också kritisk mot uppfödare.
- De borde ta hundens mentala sida mer i beaktande. Men hundarna är avlade till olika saker. Vissa raser är svåra att få hundsociala medan vaktande rastyper kan vara svårare att få människosociala.
von Pfaler tycker att vi människor förstår hundar för dåligt.
- Ett annat problem är att vi förmänskligar dem för mycket. De förstår oss bättre än många andra djur, men de är fortfarande hundar. De kan inte klara av allt det vi fordrar av dem.
Enligt Pfaler är det ändå aldrig hundens fel om något händer, utan ägarens. Hon tycker att införandet av någon sorts hundkörkort skulle vara bra, eller så kunde man åtminstone tala mer om hundar i skolorna.
- Det finns över en halv miljon hundar i dag, och vi möter dem dagligen. I skolan lär vi oss ingenting om hur man ska hantera hundar, säger von Pfaler.
Hundterapeutens tips
En situation där den ena hunden är kopplad och den andra är lös är i obalans redan från början. Den kopplade hunden har ingen möjlighet att undvika en eventuellt obehaglig situation.
- Om man har möjlighet och det inte är mitt i staden så ska man helst släppa loss sin egen hund också, säger von Pfaler.
Det här gäller förstås bara om båda hundarna är lika stora. En liten hund hamnar lätt i underläge. Då kan det fungera att ställa sig mellan hundarna.
- Du bör gå emellan, för den andra hunden är absolut räddare för dig än för din lilla hund. Du tar en viss risk men du kan nog undvika ganska mycket bara genom att ställa dig emellan. Bara stå och titta, och kanske vänd dig bort om du vill ge lugnande signaler till hunden som hotar.
Om du som ägare till en liten hund ser en annan hund redan i god tid och misstänker att det kan bli gräl så är det bäst att bara lugnt svänga om och gå bort.
- Att ta upp en liten hund i famnen ger ofta falsk trygghet, så då sitter den där och bjäbbar och visar felaktiga signaler mot den andra hunden. Då kan det gå ännu värre.
Om två hundar av samma storlek ryker ihop så är det ofta bäst att ta några steg bakåt och avvakta.
von Pfaler berättar att hon hört om flera fall där ägarna som gått emellan har blivit bitna medan hundarna klarat sig utan skråmor trots att slagsmålet sett hemskt ut.
- En annan sak jag hört är att man kan ta i bakbenen på den aggressivare hunden och lyfta upp dem. Den lär då bli överraskad och konfunderad. Men alltid när man går nära så finns det en risk att bli biten.
von Pfaler hoppas att ägare till aggressiva hundar redan i ett tidigt skede skulle söka hjälp. Det finns olika sorters kurser man kan gå på och specialister man kan ty sig till.
