Stora protester i Zimbabwe - regeringen blockerar sociala medier
Myndigheterna i Zimbabwe har gett order om att blockera åtgången till vissa appar för sociala medier. Åtgärden är en del av försöken att krossa protesterna mot regeringens politik.
Tidigare på fredagen gav regeringen order om en totalblockad av åtgången till internet i landet.
Landets största telebolag Econet kallade regeringsbeslutet för "oresonligt".
Senare under kvällen kom beskedet att regeringen hade beordrat Econet att låta internettrafiken löpa igen, men inte för en del appar för sociala medier.
FN vädjade under dagen till den zimbabwiska regeringen om ett slut på säkerhetsåtgärderna mot den civila befolkningen.
Myndigheterna skjuter skarpt mot demonstranter
Flera källor rapporterar om brutalt våld mot demonstranter i huvudstaden Harare. Enligt människorättsorganisationer har säkerhetsstyrkor bland annat angripit oppositionsanhängare i deras hem.
Uppgifterna om dödssiffran efter veckans demonstrationer varierar. Människorättsorganisationen Amnesty International uppger att åtta personer har dödats då polis och militär skjutit skarpt mot demonstranter. Regeringen talar om tre dödsoffer varav en ska ha varit en polis.
Tiotals svårt misshandlade eller skottskadade personer har uppsökt sjukhus i Harare.
Organisationen Läkare för mänskliga rättigheter rapporterar att man vårdat 68 personer med skottskador och över hundra som utsatts för misshandel med "vassa objekt, stövlar och polisbatonger".
Världens dyraste bensin
Demonstrationerna bröt ut efter att president Emmerson Mnangagwa beslutade att chockhöja bränslepriserna i det fattiga landet.
Zimbabwe har nu världens högsta bensinpriser, en liter bensin kostar nu 2,90 euro i det utfattiga landet.
Tidigare i veckan stannade en stor del av landets befolkning hemma i protest mot prishöjningarna. Svaret från regeringen blev brutalt - polis och säkerhetsstyrkor gick till attack mot aktivister och fackföreningsledare.
Över 600 personer har gripits under veckan, bland dem den populära prästen Evan Mawarire. Han hotas av 20 års fängelse för att "ha uppviglat till civil olydnad på internet".
Mawarire har tidigare sagt att det är förkrossande att se president Emmerson Mnangagwas regering agera på samma sätt som den avsatte presidenten Robert Mogabe.
Förlorat hopp
Många zimbabwier var hoppfulla då Mogabe avsattes i slutet av 2017. Hans efterträdare Emmerson Mnangagwa lovade få den kollapsade ekonomin på fötter och större frihet.
Frustrationen över utebliven ekonomisk förbättring har vuxit stadigt och regeringen har svarat med allt mer auktoritära åtgärder.
Informationsminister Monica Mutsvangwa har kallat demonstrationerna för terrorism och anklagar oppositionen för våldet.
Men även maktpartiet Zanu-PF verkar vara splittrat. Bland de som gripits under veckan finns flera lokala Zanu-PF-ledare.
Om det är ett tecken på en större maktkamp inom partiet är oklart, men allt tyder på att vanliga zimbabwiers hopp om en dräglig vardag fortfarande är långt från att bli verklighet.
18:22 Artikeln uppdaterad med uppgifter om att regeringen backade med internetblockaden till att omfatta endast vissa sociala medier.
Källor: AP-Reuters-BBC