Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Potatis carbonara – testa en vardagsklassiker i helt ny tappning

Från 2019
Uppdaterad 10.05.2021 14:21.
Friterade potatisskal
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Gör pasta av potatis och bacon av friterat potatisskal. En ny rätt är född som ger dig en liknande smakupplevelse som originalet. Men med mindre klimatavtryck och större wow-faktor.

Ingredienser:

  • 8 st stora potatisar av fast sort
  • 2 dl vispgrädde
  • 8 st äggulor
  • Manchego el pecorino
  • svartpeppar
  • färsk salvia
Svarvad potatis och potatisskal
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Gör så här:

  • Skala potatisen med en liten skalkniv och försök behålla skalet hyfsat intakt.
  • Svarva potatisen och skölj den i kallt vatten så stärkelsen släpper lite.
Poatatissvarv
Bildtext En grönssakssvarv kostar några tiotals euro.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
  • Fritera potatisskalet i en panna på medelvärme, när potatisen börjar bli gyllene så gå ner med plockade blad av salvian och låt dom få färg.
  • Lyft potatisskalet med hålslev och låt torka på papper.
  • Blanchera potatisen i kokande vatten ca 2-3 minuter och lyft sedan över den till en kastrull.
  • Slå på en ägg/grädde blandning (bestående av 4 ägg och 2 dl grädde), och värm försiktigt upp rätten så den börjar kräma till sig. Avsluta med osten salt och peppar och toppa allt samman med en rå äggula, krispigt potatisskal och friterad salvia.
En portion potatis Carbonara
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln