Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska medier: Nord- och Sydkorea träffas i Sverige

Från 2019
Nordkoreas Choe Son-hui reser.
Bildtext Nordkoreas Choe Son-hui (mitten) i Kina på väg till Sverige.
Bild: YONHAP/EPA-EFE

Svenska medier rapporterar att höga representanter från både Nord- och Sydkorea träffas i Sverige för samtal. Svenska utrikesdepartementet bekräftar till SVT att den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Son-Hui befinner sig i Sverige.

Både TT och Dagens Nyheter rapporterar att mötet ska handla om ett eventuellt framtida möte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Svenska UD är mer återhållsamma med detaljerna.

- Det kommer att hållas rundabordssamtal i ett mindre format med ett antal internationella experter, säger Patric Nilsson, presschef på UD till SVT.

Enligt Sveriges Radio befinner sig både Choe Son-Hui, som är Nordkoreas vice utrikesminister, och Sydkoreas särskilde chefsförhandlare i Nordkoreafrågor Lee Do-Hoon i Sverige.

Höga representanter för bägge länder träffas på hemlig plats i Stockholm redan på fredag, för att försöka komma framåt i förhandlingar om kärnvapennedrustning. Det uppger källor till Sveriges Radios Ekot.

Enligt Dagens Nyheter ska Sveriges utrikesminister Margot Wallström och svenska förhandlare också delta i samtalen.

I USA pågår samtidigt samtal mellan USA och Nordkorea. Enligt USA:s utrikesministerium har Nordkoreas chefsförhandlare Kim Jong-chol anlänt till USA för ett möte med USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Källor: Sveriges Radio, SVT, Dagens Nyheter

Diskussion om artikeln