Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sydin-insändare om homosexuella polisanmäls av präst

Från 2019
Uppdaterad 18.01.2019 19:17.
Kristinestads kyrka
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Professor Peter Nynäs i Åbo polisanmäler den insändare som kaplan Markus Engström skrivit om homosexuella och som tidningen Syd-Österbotten publicerade på tisdagen. Nynäs säger till Vasabladet att han anser att texten bryter mot lagen.

Peter Nynäs polisanmälan är formulerad på så sätt att den gäller skribenten, kaplan Markus Engström, men också tidningen Syd-Österbottens ansvarige utgivare Mats Ekman och tidningens ägare HSS Media.

Kaplan Markus Engström är inte förvånad över att han blivit polisanmäld.

- Kanske jag inte borde vara det. Klimatet i västvärlden är som det är. Människor med andra åsikter får sig på näsan, säger Engström.

"Inte skyldig till hets mot folkgrupp"

Engström tycker inte heller att han i insändaren fördömer de homosexuella.

- Det är jobbigt när jag varit mån om att uttrycka mig i insändaren på ett sådant sätt att det är det homosexuella samlivet som är det fördömmelsevärda. Det vill säga den sexuella handlingen och inte som att jag har stämplat människorna som avskyvärda, säger Engström.

Tycker du att du borde ha formulerat dig på ett annat sätt i din insändare?

- Inte egentligen. Sakligt sett så är det nog så där. Jag sade redan tidigare att ordet misslyckade borde jag ha lämnat bort, men annars så är det så där. Jag borde ha skrivit insändaren på ett sådant sätt att folk inte får den uppfattningen att jag menar att de homosexuella är ett brottsligt Sodom och Gomorra-pack.

Engström tycker inte att han har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Tidningen Syd-Österbottens ansvariga utgivare Mats Ekman vill inte kommentera saken desto mera utan hänvisar till sin ledartext i tidningen torsdagen den 17 januari.

En bunt med tidningar på ett bord.
Bild: Yle/Juho Teir

Där skriver Ekman att innehållet i Engströms insändare är i grövsta laget, och att publiceringsbeslutet visst kan diskuteras.

Ekman anser ändå att det viktigaste här var att läsarana och församlingsmedlemmarna har rätt att veta vad kaplanen innerst inne anser om sexuella minoriteter, som en del i den nu pågående debatten.

Peter Nynäs, som är professor i religionsvetenskap vid Åbo Akademi är själv prästvigd. Yle Österbotten har försökt nå Peter Nynäs under fredagen men inte lyckats.

Diskussion om artikeln